- 500 g makaronu penne (pióra)
Sos
- 1 butelka passaty pomidorowej
- 200 g brązowych pieczarek
- 4 ząbki czosnku
- 1 cukinia
- 1 por
- oliwa extra virgin
- sól i pieprz
Dodatkowo
- 2×125 g mozzarelli
- listki bazylii
Sos
Dodatkowo
Krok 1
Rozgrzać piekarnik do temp. 190°C.
Krok 2
Ugotować makaron al’dente, czyli na półtwardo zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Krok 3
Na patelnię wlać 4 łyżki oliwy i podsmażyć posiekany czosnek, pora oraz cukinię pokrojoną na 1cm kostkę. Dodać pieczarki pokrojone na połówki.
Krok 4
Wlać butelkę passaty pomidorowej, ½ szklanki wody, doprawić solą oraz pieprzem.
Krok 5
Odcedzony makaron wymieszać z sosem, przełożyć do naczynia żaroodpornego, dodać listki bazylii, pokrojoną mozzarellą i wstawić do pieca na 8 minut, aż ser się roztopi i zarumieni. Zapiekankę makaronową podawać od razu.
Taka zapiekanka jest również pyszna na zimno. Możesz ją zapakować następnego dnia do pracy!