facebook - skrypt piksela
wydrukuj przepis
Lista składników
  • 500 g makaronu penne (pióra)

Sos

  • 1 butelka passaty pomidorowej
  • 200 g brązowych pieczarek
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 cukinia
  • 1 por
  • oliwa extra virgin
  • sól i pieprz

Dodatkowo

  • 2×125 g mozzarelli
  • listki bazylii

 

Zapiekane penne z mozzarellą

Krok 1

Rozgrzać piekarnik do temp. 190°C.

Krok 2

Ugotować makaron al’dente, czyli na półtwardo zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Krok 3

Na patelnię wlać 4 łyżki oliwy i podsmażyć posiekany czosnek, pora oraz cukinię pokrojoną na 1cm kostkę. Dodać pieczarki pokrojone na połówki.

Krok 4

Wlać butelkę passaty pomidorowej, ½ szklanki wody, doprawić solą oraz pieprzem.

Krok 5

Odcedzony makaron wymieszać z sosem, przełożyć do naczynia żaroodpornego, dodać listki bazylii, pokrojoną mozzarellą i wstawić do pieca na 8 minut, aż ser się roztopi i zarumieni. Zapiekankę makaronową podawać od razu.

Warto wiedzieć

Taka zapiekanka jest również pyszna na zimno. Możesz ją zapakować następnego dnia do pracy!

Facebook
Instagram
Sklep e-spar.pl
LinkedIn
YouTube