Zapiekane penne z mozzarellą

wydrukuj przepis

Lista składników

500 g makaronu penne (pióra)
1 butelka passaty pomidorowej
2×125 g mozzarelli
200 g brązowych pieczarek
4 ząbki czosnku
1 cukinia
1 por
oliwa extra virgin
sól i pieprz

Wykonanie

1. Rozgrzej piekarnik do temp. 190°C.
2. Ugotuj makaron al.’dente, czyli na półtwardo zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
3. Na patelnię wlej 4 łyżki oliwy i podsmaż posiekany czosnek, pora oraz cukinię pokrojoną na 1cm kostkę. Dodaj pieczarki pokrojone na połówki.
4. Wlej butelkę passaty pomidorowej, ½ szklanki wody, dopraw solą oraz pieprzem.
5. Odcedzony makaron wymieszaj z sosem, przełóż do naczynia żaroodpornego, dodaj listki bazylii, pokrojoną mozzarellą i wstaw do pieca na 8 minut, aż ser się roztopi i zarumieni. Zapiekankę makaronową podawaj od razu.

Warto wiedzieć

Taka zapiekanka jest również pyszna na zimno. Możesz ją zapakować następnego dnia do pracy!