Halloweenowe ciasteczka korzenne
Krok 1
Rozgrzać piekarnik do 200 °C. Wymieszać ze sobą: mąkę, sodę oczyszczoną, imbir oraz cynamon.
Krok 2
W garnku delikatnie podgrzać: masło, cukier, syrop, melasę i poczekać aż się rozpuszczą. Wlać całość do mieszanki mąki z sodą i przyprawami. Następnie ugnieść wszystkie składniki w jednolite ciasto.
Krok 3
Na lekko posypanej mąką powierzchni, rozwałkować ciasto na grubość około ½ cm. Wyciąć kształt ciastek za pomocą foremki do pierniczków (najlepiej sprawdzą się halloweenowe kształty foremek).
Krok 4
Piec na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia przez 12-14 minut (do uzyskania ciemnozłotego koloru). Po wyjęciu ciasteczek z piekarnika całkowicie je ostudzić.
Krok 5
Przygotować lukier do dekorowania ciastek.
Krok 6
Za pomocą rękawa cukierniczego z bardzo cienką dyszą (lub pędzelka) nanosić kontury szkieletów na ciastka. Pozostawić do zastygnięcia, a następnie wykonać twarze lub inne elementy dekoracyjne.
Krok 7
Przechowywać przez 3-4 dni w szczelnym pojemniku.