facebook - skrypt piksela
wydrukuj przepis
Lista składników
  • 300 g mąki pszennej (plus odrobina mąki do posypania stolnicy)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki mielonego imbiru
  • ½ łyżeczki mielonego cynamonu
  • 125 g masła
  • 100 g miękkiego, ciemnobrązowego lub ciemnego cukru muscovado
  • 2 łyżki złotego syropu lub syropu klonowego
  • 2 łyżki czarnej melasy
  • 100 g lukru w kolorze pomarańczowym
  • 100 g lukru w kolorze białym

Opcjonalnie:

czarny, jadalny, kolorowy długopis lub czarny lukier w pisaku do dekoracji

Halloweenowe ciasteczka korzenne

Krok 1

Rozgrzać piekarnik do 200 °C. Wymieszać ze sobą: mąkę, sodę oczyszczoną, imbir oraz cynamon.

Krok 2

W garnku delikatnie podgrzać: masło, cukier, syrop, melasę i poczekać aż się rozpuszczą. Wlać całość do mieszanki mąki z sodą i przyprawami. Następnie ugnieść wszystkie składniki w jednolite ciasto.

Krok 3

Na lekko posypanej mąką powierzchni, rozwałkować ciasto na grubość około ½ cm. Wyciąć kształt ciastek za pomocą foremki do pierniczków (najlepiej sprawdzą się halloweenowe kształty foremek).

Krok 4

Piec na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia przez 12-14 minut (do uzyskania ciemnozłotego koloru). Po wyjęciu ciasteczek z piekarnika całkowicie je ostudzić.

Krok 5

Przygotować lukier do dekorowania ciastek.

Krok 6

Za pomocą rękawa cukierniczego z bardzo cienką dyszą (lub pędzelka) nanosić kontury szkieletów na ciastka. Pozostawić do zastygnięcia, a następnie wykonać twarze lub inne elementy dekoracyjne.

Krok 7

Przechowywać przez 3-4 dni w szczelnym pojemniku.

Facebook
Instagram
Sklep e-spar.pl
LinkedIn
YouTube