facebook - skrypt piksela
wydrukuj przepis
Lista składników
  • mieszanka keksowa
  • 4 jajka
  • 180 g cukru
  • 300 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g masła
  • mąka do oprószenia
  • kieliszek rumu

Keks

Krok 1

Mieszankę keksową zalać rumem, odstawić, aż bakalie dobrze nasiąkną, nawet na całą noc.

Krok 2

Rozgrzać  piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Masło ubić na pianę, dodać cukier, ucierać stopniowo dodając po jednym żółtku. Białka ubić na sztywną pianę. Przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia dodawać do masy na przemian z białkami. Nasączone bakalie oprószyć mąką, wymieszać i dodawać do masy. Przełożyć do foremki i piec w temp. 180 stopni Celsjusza przez ok. 75 minut.

Ostudzone ciasto wyjąć z formy. Zawinąć w papier i odstawić w ciemne miejsce na przynajmniej kilka dni.

Facebook
Instagram
Sklep e-spar.pl
LinkedIn
YouTube