- mieszanka keksowa
- 4 jajka
- 180 g cukru
- 300 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g masła
- mąka do oprószenia
- kieliszek rumu
Krok 1
Mieszankę keksową zalać rumem, odstawić, aż bakalie dobrze nasiąkną, nawet na całą noc.
Krok 2
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Masło ubić na pianę, dodać cukier, ucierać stopniowo dodając po jednym żółtku. Białka ubić na sztywną pianę. Przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia dodawać do masy na przemian z białkami. Nasączone bakalie oprószyć mąką, wymieszać i dodawać do masy. Przełożyć do foremki i piec w temp. 180 stopni Celsjusza przez ok. 75 minut.
Ostudzone ciasto wyjąć z formy. Zawinąć w papier i odstawić w ciemne miejsce na przynajmniej kilka dni.