wydrukuj przepis
Lista składników

200 g dyni
4 jajka
150 g cukru muscavado
100 g pestek dyni
100 g pestek słonecznika
50 g nasion Chia (Szałwia Hiszpańska)
¾ szklanki mąki pszennej razowej typ 2000
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Razowe ciasto dyniowe z Chia

Wykonanie

  1. Rozgrzej piekarnik do temp. 180°C.
  2. Obierz dynię i zetrzyj na drobnej tarce.
  3. Utrzyj jajka z cukrem na puszystą pianę, dodaj rozpuszczone masło i ponownie ucieraj. Następnie dodaj pestki dyni, słonecznika, nasiona Chia, mąkę, proszek do pieczenia oraz startą dynię i wymieszaj.
  4. Przelej masę do podłużnej formy wyłożonej pergaminem lub posmarowanej masłem. Wstaw formę do piekarnika na 30-35 minut. Upieczone ciasto od razu wyjmij z formyi odstaw do ostudzenia. Ciasto stanowi idealny deser z lodami, pożywne i energetczne śniadanie lub przękoskę w ciągu dnia. Zrób więcej, a na pewno zjesz do końca!