wydrukuj przepis
Lista składników

Ciasto

  • 200 g dyni
  • 4 jajka
  • 150 g cukru muscavado
  • 100 g pestek dyni
  • 100 g pestek słonecznika
  • 50 g nasion Chia (Szałwia Hiszpańska)
  • ¾ szklanki mąki pszennej razowej typ 2000
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Razowe ciasto dyniowe z Chia

Krok 1

Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C.

Krok 2

Obrać dynię i zetrzeć na drobnej tarce.

Krok 3

Utrzeć jajka z cukrem na puszystą pianę, dodać rozpuszczone masło i ponownie utrzeć. Następnie dodać pestki dyni, słonecznika, nasiona Chia, mąkę, proszek do pieczenia oraz startą dynię i wymieszać.

Krok 4

Przelać masę do podłużnej formy wyłożonej pergaminem lub posmarowanej masłem. Wstawić formę do piekarnika na 30-35 minut.

Krok 5

Upieczone ciasto od razu wyjąć z formy i odstawić do ostudzenia.

Ciasto stanowi idealny deser z lodami, pożywne i energetyczne śniadanie lub przekąskę w ciągu dnia. Zrób więcej, a na pewno zjesz do końca!

Szukaj produktów SPAR w naszych sklepach
Facebook
Instagram
Sklep e-spar.pl
LinkedIn