Ciasto
- 200 g dyni
- 4 jajka
- 150 g cukru muscavado
- 100 g pestek dyni
- 100 g pestek słonecznika
- 50 g nasion Chia (Szałwia Hiszpańska)
- ¾ szklanki mąki pszennej razowej typ 2000
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Ciasto
Krok 1
Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C.
Krok 2
Obrać dynię i zetrzeć na drobnej tarce.
Krok 3
Utrzeć jajka z cukrem na puszystą pianę, dodać rozpuszczone masło i ponownie utrzeć. Następnie dodać pestki dyni, słonecznika, nasiona Chia, mąkę, proszek do pieczenia oraz startą dynię i wymieszać.
Krok 4
Przelać masę do podłużnej formy wyłożonej pergaminem lub posmarowanej masłem. Wstawić formę do piekarnika na 30-35 minut.
Krok 5
Upieczone ciasto od razu wyjąć z formy i odstawić do ostudzenia.
Ciasto stanowi idealny deser z lodami, pożywne i energetyczne śniadanie lub przekąskę w ciągu dnia. Zrób więcej, a na pewno zjesz do końca!