- 500 g sera mascarpone
- 500 g sera śmietankowego
- 5 białek
- 180 g cukru pudru
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 2 budynie śmietankowe bez cukru
- 200 ml śmietanki kremówki 30%
- 300 g herbatników
- 150 g masła
- borówki i listki mięty do dekoracji
Krok 1
Pokruszyć drobno herbatniki, wymieszać z miękkim masłem na masę, wyłożyć tortownicę i uklepać. Włożyć do lodówki.
Krok 2
Ubić białka z cukrem. Ser śmietankowy utrzeć z mascarpone. Dodać śmietankę, budynie w proszku i wanilię. Pod koniec dodawać stopniowo pianę z białek. Delikatnie wymieszać i wylać na spód z herbatników.
Krok 3
Tortownicę owinąć od spodu folią aluminiową. Wstawić do większego naczynia żaroodpornego z wodą, tak aby sięgała do 1/3 wysokości tortownicy. Piec w 150 stopniach Celsjusza przez ok. 1 godzinę i 20 minut. Zostawić w piekarniku do wystygnięcia. Udekorować borówkami i listkami mięty.