facebook - skrypt piksela
wydrukuj przepis
Lista składników
  • 500 g sera mascarpone
  • 500 g sera śmietankowego
  • 5 białek
  • 180 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru
  • 200 ml śmietanki kremówki 30%
  • 300 g herbatników
  • 150 g masła
  • borówki i listki mięty do dekoracji

Sernik z mascarpone

Krok 1

Pokruszyć drobno herbatniki, wymieszać z miękkim masłem na masę, wyłożyć tortownicę i uklepać. Włożyć do lodówki.

Krok 2

Ubić białka z cukrem. Ser śmietankowy utrzeć z mascarpone. Dodać śmietankę, budynie w proszku i wanilię. Pod koniec dodawać stopniowo pianę z białek. Delikatnie wymieszać i wylać na spód z herbatników.

Krok 3

Tortownicę owinąć od spodu folią aluminiową. Wstawić do większego naczynia żaroodpornego z wodą, tak aby sięgała do 1/3 wysokości tortownicy. Piec w 150 stopniach Celsjusza przez ok. 1 godzinę i 20 minut. Zostawić w piekarniku do wystygnięcia. Udekorować borówkami i listkami mięty.

Facebook
Instagram
Sklep e-spar.pl
LinkedIn
YouTube