- 4 jajka z wolnego chowu
- 4 plastry bekonu
- 50 g sera twardego typu parmezan
- mieszanka sałat
- 1 garść pomidorków koktajlowych
- kilka gałązek mięty
- 1 pęczek szczypioru
Grzanki
- kawałek pieczywa
Sos
- 200 g jogurtu naturalnego
- 1 łyżka musztardy sarepskiej
Grzanki
Sos
Krok 1
Ugotować jajka na twardo. Włożyć jajka do zimnej wody i gotować 8 minut od momentu kiedy woda zacznie wrzeć.
Krok 2
Bekon podsmażyć na chrupko na patelni. Nie dodawać dodatkowego tłuszczu.
Krok 3
Usmażony bekon przełożyć na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Krok 4
Do miski wrzucić sałatę, dodać bekon, pokrojone pomidorki koktajlowe, posiekaną miętę oraz szczypior.
Krok 5
Pokroić pieczywo na 1cm kostkę i podsmażyć na tej samej patelni co bekon. Z pieczywa powinny powstać grzanki. Na pewno będą pyszne, bo nasiąkną smakiem bekonu!
Krok 6
Grzanki wrzucić od razu do sałaty.
Krok 7
Wymieszać jogurt z musztardą, przelać do sałaty i wymieszać. Dodać starty ser oraz obrane jajka pokrojone na pół.