- 200 g łososia wędzonego w plastrach
- 350 g mrożonego szpinaku
- 250 g serka śmietankowego
- 3 jajka
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- posiekany pęczek koperku
- gałka muszkatołowa, sól, pieprz
Krok 1
Szpinak rozmrozić na patelni i odsączyć z wody.
Krok 2
Oddzielić żółtka od białek. Szpinak wymieszać z żółtkami, solą, pieprzem, gałką muszkatołową i sokiem z cytryny. Ubić na sztywno pianę z białek ze szczyptą soli, następnie połączyć ją z masą szpinakową.
Krok 3
Tak powstałe ciasto rozprowadzić na prostokątnej blasze wyłożonej woskowanym papierem do pieczenia. Piec przez 20 minut w temperaturze 160 stopni z termoobiegiem. Ciasto powinno się lekko zarumienić.
Krok 4
Szpinakowy biszkopt wyjąć z piekarnika i ostudzić. Posmarować go serkiem, posypać koperkiem, Poukładać plastry łososia i zwinąć ciasto. Gotową roladę zawinąć w folię i wstawić na 2 godziny do lodówki. Po wyjęciu z lodówki roladę pokroić w plastry o szerokości 2 cm.