facebook - skrypt piksela
wydrukuj przepis
Lista składników
  • 200 g łososia wędzonego w plastrach
  • 350 g mrożonego szpinaku
  • 250 g serka śmietankowego
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • posiekany pęczek koperku
  • gałka muszkatołowa, sól, pieprz

Rolada szpinakowa z łososiem

Krok 1

Szpinak rozmrozić na patelni i odsączyć z wody.

Krok 2

Oddzielić żółtka od białek. Szpinak wymieszać z żółtkami, solą, pieprzem, gałką muszkatołową i sokiem z cytryny. Ubić na sztywno pianę z białek ze szczyptą soli, następnie połączyć ją z masą szpinakową.

Krok 3

Tak powstałe ciasto rozprowadzić na prostokątnej blasze wyłożonej woskowanym papierem do pieczenia. Piec przez 20 minut w temperaturze 160 stopni z termoobiegiem. Ciasto powinno się lekko zarumienić.

Krok 4

Szpinakowy biszkopt wyjąć z piekarnika i ostudzić. Posmarować go serkiem, posypać koperkiem, Poukładać plastry łososia i zwinąć ciasto. Gotową roladę zawinąć w folię i wstawić na 2 godziny do lodówki. Po wyjęciu z lodówki roladę pokroić w plastry o szerokości 2 cm.

Facebook
Instagram
Sklep e-spar.pl
LinkedIn
YouTube