- 5 plastrów schabu bez kości
- 20 suszonych śliwek
- 5 cienkich plastrów boczku wędzonego
- 300 ml bulionu
- 1 łyżka mąki
- 2 łyżki śmietanki
- masło do smażenia
- sól, pieprz, majeranek, zielona pietruszka
Krok 1
Schab rozbić cieńko. Oprószyć solą, pieprzem oraz majerankiem.
Krok 2
Na każdym kotlecie ułożyć 4 suszone śliwki. Mięso ciasno zwinąć w ruloniki. Każdą roladkę owinąć plasterkiem wędzonego boczku.
Krok 3
Na patelni rozgrzać masło. Roladki obsmażyć z każdej strony na mocno rumiany kolor. Następnie całość zalać bulionem, przykryć i dusić na niewielkim ogniu przez około 30 minut, co jakiś czas obracając roladki. Powstały sos doprawić do smaku i zaciągnąć mąką oraz śmietaną.
Krok 4
Roladki posypać zieloną pietruszką lub innymi ulubionymi ziołami.