- 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
- 1 szklanka maślanki
- 1 jajko
- 6 łyżek oleju
Dekoracja
- 250 g malin
- cukier puder do oprószenia
Dekoracja
Krok 1
W misce wymieszać mąkę pszenną, mąkę pełnoziarnistą, sodę, proszek do pieczenia i cukier z prawdziwą wanilią.
Krok 2
W drugiej misce roztrzepać jajko, dodać maślankę i olej.
Krok 3
Mieszać zawartość obu misek, aż składniki się połączą.
Krok 4
Na suchą patelnię nałożyć po 2 łyżki masy tak, by powstały okrągłe placki.
Krok 5
Smażyć je około 3 minut z jednej strony (aż pojawią się na ich powierzchni bąbelki), następnie przewrócić i smażyć jeszcze minutę.
Krok 6
Gorące placki zdjąć z patelni, ułożyć na talerzach. Placki udekorować umytymi malinami i cukrem pudrem.
Placuszki świetnie smakują na zimno. Można je zabrać do szkoły i zjeść z ulubionym serkiem lub jogurtem.