wydrukuj przepis
Lista składników

1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
½ szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
1 szklanka maślanki
1 jajko
6 łyżek oleju
250 g malin
cukier puder do oprószenia

Puszyste placuszki z malinami

Wykonanie

W misce mieszamy mąkę pszenną, mąkę pełnoziarnistą, sodę, proszek do pieczenia i cukier z prawdziwą wanilią. W drugiej misce roztrzepujemy jajko, dodajemy maślankę i olej. Mieszamy zawartość obu misek, aż składniki się połączą. Na suchą patelnię nakładamy po 2 łyżki masy tak, by powstały okrągłe placki. Smażymy je około 3 minut  z jednej strony (aż pojawią się na ich powierzchni bąbelki), następnie przewracamy i smażymy jeszcze minutę. Gorące placki zdejmujemy z patelni, układamy na talerzach. Placki dekorujemy umytymi malinami i cukrem pudrem. Placuszki świetnie smakują na zimno. Można je zabrać do szkoły i zjeść z ulubionym serkiem lub jogurtem.