Granola
- 250g płatków owsianych
- 100g słonecznika
- 50 g pestek dyni
- 50 g płatków migdałów
- 25g sezamu
- 50g suszonej żurawiny
- 50g orzechów laskowych
- 4 łyżki płynnego miodu
Dodatkowo
- 1 duży jogurt naturalny
- 1 opakowanie świeżych borówek i/lub porzeczek
Granola
Dodatkowo
Krok 1
Wszystkie składniki wymieszać w misce, do momentu aż będą oblepione miodem.
Krok 2
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, następnie na nią równomiernie wyłożyć wszystkie składniki w miodzie.
Krok 3
Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 25-30 minut. W tym czasie można kilka razy zamieszać zawartość blachy, aby składniki opiekły się równomiernie.
Krok 4
Wyciągnąć z piekarnika, ostudzić.
Na spód szklanki wyłożyć granolę do 1/4 wysokości, następnie jogurt naturalny do połowy wysokości, uzupełnić granolą oraz jogurtem. Na górę dodać świeże owoce.