wydrukuj przepis
Lista składników

1 duży jogurt naturalny
1 opakowanie świeżych borówek i/lub porzeczek
domowa granola:
250g płatków owsianych
100g słonecznika
50 g pestek dyni
50 g płatków migdałów
25g sezamu
50g suszonej żurawiny
50g orzechów laskowych
4 łyżki płynnego miodu

Jogurtowe

Wykonanie

Przygotowujemy granolę: wszystkie składniki mieszamy w misce, do momentu aż będą oblepione miodem. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, następnie na nią równomiernie wykładamy wszystkie składniki w miodzie,. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni Celcjusza piekarnika na 25-30 minut. W tym czasie możemy kilka razy zamieszać zawartość blachy, aby składniki opiekły się równomiernie. Wyciągamy z piekarnika, studzimy.

Przygotowanie deseru

Na spód szklanki wykładamy granolę do 1/4 wysokości, następnie jogurt naturalny do połowy wysokości, uzupełniamy granolą oraz jogurtem. Na górę dodajemy świeże owoce.