wydrukuj przepis
Lista składników

2 marchwie
1 cukinia
3 ziemniaki (średniej wielkości)
2 jajka z wolnego chowu Piotr i Paweł
50 g mąki
pęczek cebuli dymki
200 ml jogurtu greckiego Piotr i Paweł
sól
pieprz

Placki cukiniowo-marchwiowe

Wykonanie

  1. Obraną marchew, cukinię zetrzyj na grubej tarce. Tak samo zetrzyj nieobrane ziemniaki. Wymieszaj, dodaj mąkę, dopraw solą oraz pieprzem do smaku.
  2. Na patelni rozgrzej 3 łyżki oliwy, zacznij smażyć placki o średnicy 8 cm. Powinny zmieścić się po 3 na patelni.
  3. Placki smaż przez około 2 minuty z każdej strony na średnim ogniu. Usmażone placki przełóż na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
  4. Placki posyp drobno posiekaną dymką oraz podawaj z łyżką jogurtu greckiego.