wydrukuj przepis
Lista składników
  • 2 marchwie
  • 1 cukinia
  • 3 ziemniaki (średniej wielkości)
  • 2 jajka z wolnego chowu
  • 50 g mąki
  • oliwa (do smażenia)
  • sól
  • pieprz

Dodatkowo

  • pęczek cebuli dymki
  • 200 ml jogurtu greckiego

Placki cukiniowo-marchwiowe

Krok 1

Obraną marchew, cukinię zetrzeć na grubej tarce. Tak samo zetrzeć nieobrane ziemniaki. Wymieszać, dodać mąkę, doprawić solą oraz pieprzem do smaku.

Krok 2

Na patelni rozgrzać 3 łyżki oliwy, zacząć smażyć placki o średnicy 8 cm. Powinny zmieścić się po 3 na patelni.

Krok 3

Placki smażyć przez około 2 minuty z każdej strony na średnim ogniu. Usmażone placki przełożyć na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Krok 4

Placki posypać drobno posiekaną dymką oraz podawać z łyżką jogurtu greckiego.

Szukaj produktów SPAR w naszych sklepach