- 2 marchwie
- 1 cukinia
- 3 ziemniaki (średniej wielkości)
- 2 jajka z wolnego chowu
- 50 g mąki
- oliwa (do smażenia)
- sól
- pieprz
Dodatkowo
- pęczek cebuli dymki
- 200 ml jogurtu greckiego
Dodatkowo
Krok 1
Obraną marchew, cukinię zetrzeć na grubej tarce. Tak samo zetrzeć nieobrane ziemniaki. Wymieszać, dodać mąkę, doprawić solą oraz pieprzem do smaku.
Krok 2
Na patelni rozgrzać 3 łyżki oliwy, zacząć smażyć placki o średnicy 8 cm. Powinny zmieścić się po 3 na patelni.
Krok 3
Placki smażyć przez około 2 minuty z każdej strony na średnim ogniu. Usmażone placki przełożyć na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Krok 4
Placki posypać drobno posiekaną dymką oraz podawać z łyżką jogurtu greckiego.