wydrukuj przepis
Lista składników
  • 500 g fileta z indyka
  • 1 cebula
  • 2-3 łyżki oleju

Sos

  • 3 pomidory malinowe
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • oregano
  • 0,5 szklanki wody

Dodatkowo

  • 10 dag żółtego sera
  • listki bazylii

Duszony indyk w pomidorach

Krok 1

Mięso umyć, osuszyć i pokroić w dużą kostkę. Oprószyć solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Cebulę pokroić w kostkę.

Krok 2

Rozgrzać olej na patelni, wrzucić mięso i cebule. Smażyć do zeszklenia cebuli.

Krok 3

W międzyczasie pokroić w kostkę pomidory i wrzucić do garnka. Dolać wodę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i podgrzać do zagotowania.

Krok 4

Gdy indyk i cebula są gotowe (po około 8 minutach) przełożyć całą zawartość do garnka z pomidorami. Dodać sól, pieprz, oregano.

Krok 5

Następnie przykryć i dusić na małym ogniu 20 minut. Na kilka minut przed końcem duszenia dodać posiekane liście bazylii i zetrzeć na tarce żółty ser. Gotować jeszcze 5 minut. Podawać z ulubionymi dodatkami.

Szukaj produktów SPAR w naszych sklepach