- 500 g fileta z indyka
- 1 cebula
- 2-3 łyżki oleju
Sos
- 3 pomidory malinowe
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- oregano
- 0,5 szklanki wody
Dodatkowo
- 10 dag żółtego sera
- listki bazylii
Sos
Dodatkowo
Krok 1
Mięso umyć, osuszyć i pokroić w dużą kostkę. Oprószyć solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Cebulę pokroić w kostkę.
Krok 2
Rozgrzać olej na patelni, wrzucić mięso i cebule. Smażyć do zeszklenia cebuli.
Krok 3
W międzyczasie pokroić w kostkę pomidory i wrzucić do garnka. Dolać wodę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i podgrzać do zagotowania.
Krok 4
Gdy indyk i cebula są gotowe (po około 8 minutach) przełożyć całą zawartość do garnka z pomidorami. Dodać sól, pieprz, oregano.
Krok 5
Następnie przykryć i dusić na małym ogniu 20 minut. Na kilka minut przed końcem duszenia dodać posiekane liście bazylii i zetrzeć na tarce żółty ser. Gotować jeszcze 5 minut. Podawać z ulubionymi dodatkami.