wydrukuj przepis
Lista składników

500 g fileta z indyka
3 pomidory malinowe
1 cebula
10 dag żółtego sera
2 ząbki czosnku
Sól, pieprz, oregano
Listki bazylii
2-3 łyżki oleju
0,5 szklanki wody

Duszony indyk w pomidorach

Wykonanie

  1. Mięso umyć, osuszyć i pokroić w dużą kostkę. Oprószyć solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Cebulę pokroić w kostkę. Rozgrzać olej na patelni, wrzucić mięso i cebule. Smażyć do zeszklenia cebuli.
  2. W międzyczasie pokroić w kostkę pomidory i wrzucić do garnka. Dolać wodę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i podgrzać do zagotowania.
  3. Gdy indyk i cebula są gotowe (po około 8 minutach) przełożyć całą zawartość do garnka z pomidorami. Dodać sól, pieprz, oregano. Następnie przykryć i dusić na małym ogniu 20 minut. Na kilka minut przed końcem duszenia dodać posiekane liście bazylii i zetrzeć na tarce żółty ser. Gotować jeszcze 5 minut. Podawać z ulubionymi dodatkami.