- 3 ziemniaki
- 6 jajek z ekologicznego chowu
- 1 czerwona cebula
- 200 g chorizo
- 1 czerwona papryka
- ½ brokułu
- garść startego sera żółtego
- sól i świeżo zmielony pieprz
Krok 1
Ziemniaki obrać, pokroić w ok. centymetrową kostkę i ugotować w wodzie, aby były miękkie ale się nie rozpadały.
Krok 2
Jajka wbić do miski i lekko ubijać, doprawić solą oraz pieprzem.
Krok 3
Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C.
Krok 4
Wlać 3 łyżki oliwy na patelnię, wrzucić posiekaną cebulę i podsmażyć, aż się zeszkli. Dodać pokrojone w drobną kostkę kiełbaskę Chorizo, czerwoną paprykę pokrojoną w paski oraz brokuł podzielony na małe różyczki. Podsmażyć całość przez 5-6 minut, aż warzywa zmiękną. Doprawić całość solą oraz pieprzem.
Krok 5
Ugotowane ziemniaki odcedzić i wrzucić na patelnię, wymieszać z warzywami i podsmażać przez kolejne kilka minut, aby stały się lekko chrupiące.
Krok 6
Wlać na patelnię roztrzepane jajka, wymieszać, posypać serem i podsmażać przez kilka kolejnych minut. Następnie włożyć patelnię do piekarnika i zapiekać, aż wierzch będzie zapieczony, złocisty i chrupiący.
Krok 7
Tortille można podawać zarówno na ciepło jak i na zimno.