wydrukuj przepis
Lista składników
  • 3 ziemniaki
  • 6 jajek z ekologicznego chowu
  • 1 czerwona cebula
  • 200 g chorizo
  • 1 czerwona papryka
  • ½ brokułu
  • garść startego sera żółtego
  • sól i świeżo zmielony pieprz

Hiszpańska tortilla

Krok 1

Ziemniaki obrać, pokroić w ok. centymetrową kostkę i ugotować w wodzie, aby były miękkie ale się nie rozpadały.

Krok 2

Jajka wbić do miski i lekko ubijać, doprawić solą oraz pieprzem.

Krok 3

Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C.

Krok 4

Wlać 3 łyżki oliwy na patelnię, wrzucić posiekaną cebulę i podsmażyć, aż się zeszkli. Dodać pokrojone w drobną kostkę kiełbaskę Chorizo, czerwoną paprykę pokrojoną w paski oraz brokuł podzielony na małe różyczki. Podsmażyć całość przez 5-6 minut, aż warzywa zmiękną. Doprawić całość solą oraz pieprzem.

Krok 5

Ugotowane ziemniaki odcedzić i wrzucić na patelnię, wymieszać z warzywami i podsmażać przez kolejne kilka minut, aby stały się lekko chrupiące.

Krok 6

Wlać na patelnię roztrzepane jajka, wymieszać, posypać serem i podsmażać przez kilka kolejnych minut. Następnie włożyć patelnię do piekarnika i zapiekać, aż wierzch będzie zapieczony, złocisty i chrupiący.

Krok 7

Tortille można podawać zarówno na ciepło jak i na zimno.

Szukaj produktów SPAR w naszych sklepach