wydrukuj przepis
Lista składników

3 ziemniaki
6 jajek z ekologicznego chowu
1 czerwona cebula
200 g chorizo
1 czerwona papryka
½ brokułu
garść startego sera żółtego
sól i świeżo zmielony pieprz

Hiszpańska tortilla

Wykonanie

  1. Ziemniaki obieramy, kroimy w 1cm kostkę i gotujemy w wodzie, aby były miękkie ale się nie rozpadały.
  2. Jajka wbijamy do miski i lekko ubijamy, doprawiamy solą oraz pieprzem.
  3. Rozgrzewamy piekarnik do temp. 180°C.
  4. Wlewamy 3 łyżki oliwy na patelnię, wrzucamy posiekaną cebulę i podsmażamy, aż się zeszkli. Dodajemy pokrojone w drobną kostkę kiełbaskę Chorizo, czerwoną paprykę pokrojoną w paski oraz brokuł podzielony na małe różyczki. Podsmażamy całość przez 5-6 minut, aż warzywa zmiękną. Doprawiamy całość solą oraz pieprzem.
  5. Ugotowane ziemniaki odcedzamy i wrzucamy na patelnię, mieszamy z warzywami i podsmażamy przez kolejne kilka minut, aby stały się lekko chrupiące.
  6. Wlewamy na patelnię roztrzepane jajka, mieszamy, posypujemy serem i podsmażamy przez kilka kolejnych minut. Następnie wkładamy patelnię do piekarnika i zapiekamy, aż wierzch będzie zapieczony, złocisty i chrupiący.

Tortille podajemy zarówno na ciepło jak i na zimno.