wydrukuj przepis
Lista składników

twaróg sernikowy 1kg
½ szklanki mleka
4 łyżki cukru pudru
4 łyżki kawy rozpuszczalnej
2 opakowania biszkoptów
500 g truskawek
½ tabliczki czekolady gorzkiej 70%

Tiramisu Truskawkowe

Wykonanie

1. Wymieszaj w misce twaróg sernikowy z mlekiem oraz cukrem pudrem na jednolitą masę pozbawioną grudek.

2. Biszkopty nasącz kawą rozpuszczalną wymieszaną z wodą.

3. Umyj truskawki i oczyść z szypułek.

4. Tiramisu możesz przygotować podzielone na porcje w przezroczystych miseczkach lub kieliszkach do martini. Jeśli chcesz przygotować dużą porcję, użyj do tego prostokątnego lub kwadratowego naczynia.

5. Zacznij od wyłożenia dna naczynia warstwą namoczonych biszkoptów, później przełóż kremem twarogowym i truskawkami. Utwórz 2-3 takie warstwy (uzależnione jest to od wielkości naczynia). Na koniec tiramisu posyp startą gorzką czekoladą, włóż do lodówki na min. 1-2 godziny, aby się dobrze schłodziło.

 

Warto wiedzieć

Nie musisz używać specjalnych biszkoptów do tiramisu, które są o wiele droższe, a niekoniecznie lepsze.

Zamiast truskawek możesz użyć mango, malin, porzeczek…podążaj za sezonowością.