Spody
- 4 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 2 opakowania biszkoptów
Masa
- twaróg sernikowy 1kg
- ½ szklanki mleka
- 4 łyżki cukru pudru
Dodatkowo
- ½ tabliczki czekolady gorzkiej 70%
- 500 g truskawek
Spody
Masa
Dodatkowo
Krok 1
Wymieszać w misce twaróg sernikowy z mlekiem oraz cukrem pudrem na jednolitą masę pozbawioną grudek.
Krok 2
Biszkopty nasączyć kawą rozpuszczalną wymieszaną z wodą.
Krok 3
Umyć truskawki i oczyść z szypułek.
Krok 4
Tiramisu można przygotować podzielone na porcje w przezroczystych miseczkach lub kieliszkach do martini. Aby przygotować dużą porcję, należy użyć do tego prostokątnego lub kwadratowego naczynia.
Krok 5
Zacząć od wyłożenia dna naczynia warstwą namoczonych biszkoptów, później przełożyć kremem twarogowym i truskawkami. Ułożyć 2-3 takie warstwy (uzależnione jest to od wielkości naczynia). Na koniec tiramisu posypać startą gorzką czekoladą, włożyć do lodówki na min. 1-2 godziny, aby się dobrze schłodziło.
Nie musisz używać specjalnych biszkoptów do tiramisu, które są o wiele droższe, a niekoniecznie lepsze. Zamiast truskawek możesz użyć mango, malin, porzeczek…podążaj za sezonowością.