Pietruszkowe naleśniki z migdałowym twarogiem

wydrukuj przepis

Lista składników

1/2 szklanki mąki ryżowej
½ szklanki mąki z tapioki
1 szklanka mleka roślinnego
pieprz i sól
1 pęczek pietruszki
1 łyżka oleju z pestek winogron

szklanka migdałów bez skórki
3-4 łyżeczki soku z cytryny
1 cebula dymka
pęczek rzodkiewki
szczypior
woda

Wykonanie

1. Wszystkie składniki na naleśniki wrzucamy do kielicha blendera i miksujemy, by połączyły się w całość.

2. Powstałą masę wylewamy partiami na rozgrzaną patelnię przesmarowaną olejem i smażymy okrągłe placki.

 

Migdałowy twarożek

1. Migdały zalewamy ciepłą wodą ponad krawędź tak by całe były zanurzone. Po kilku godzinach, wrzucamy do blendera odsączone migdały i miksujemy z sokiem z cytryny dolewając wodę mineralną.

2. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem i dodajemy cebulę dymkę. Mieszamy wszystko z drobno pokrojoną rzodkiewką i posiekanym szczypiorkiem.

3. Naleśniki smarujemy twarożkiem, zwijamy w rulon, lub składamy w trójkąty. Podajemy z sosem balsamicznym.