Spód
- opakowanie ciasta francuskiego
Warstwa jabłkowa
- 5 dużych jabłek, najlepiej twardych i kwaśnych
- 1 limonka
- 50 g cukru
Masa
- 200 g masła
- 50 g cukru z dodatkiem cynamonu
- 3 jajka
- 250 ml śmietany 36%
Spód
Warstwa jabłkowa
Masa
Krok 1
Formę do tarty dokładnie wysmarować masłem, rozwałkować ciasto francuskie i równo wyłożyć formę.
Krok 2
Jabłka obrać i pokroić w ósemki, doprawić skórka otartą z limonki, sokiem z limonki i połową cukru.
Krok 3
Jabłka wyłożyć w formie spirali zaczynając od zewnętrznej krawędzi.
Krok 4
Piec przez 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni Celsjusza.
Krok 5
Śmietanę zmieszać z pozostałą ilością cukru, dodać 3 żółtka jaj i dokładnie wymieszać.
Krok 6
Wylać powstałą masę na jabłka i piec koleje 15 minut.