Francuska tarta jabłkowa

wydrukuj przepis

Lista składników

opakowanie ciasta francuskiego
5 dużych jabłek, najlepiej twardych i kwaśnych
kostka masła
100 g cukru z dodatkiem cynamonu
1 limonka
2 jajka
250 ml śmietany 36%

Wykonanie

1. Formę do tarty dokładnie wysmarowac masłem, rozwałkować ciasto francuskie i równo wyłożyć formę.
2. Jabłka obrać i pokroić w ósemki, doprawić skórka otartą z limonki, sokiem z limonki i połową cukru.
3. Jabłka wyłożyć w formie spirali zaczynając od zewnętrznej krawędzi.
4. Piec przez 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni Celsjusza.
5. Śmietanę zmieszać z pozostałą ilością cukru, dodać 3 żółtka jaj i dokładnie wymieszać.
6. Wylać powstałą masę na jabłka i piec koleje 15 minut.