facebook - skrypt piksela
wydrukuj przepis
Lista składników

Spód

  • opakowanie ciasta francuskiego

Warstwa jabłkowa

  • 5 dużych jabłek, najlepiej twardych i kwaśnych
  • 1 limonka
  • 50 g cukru

Masa 

  • 200 g  masła
  • 50 g cukru z dodatkiem cynamonu
  • 3 jajka
  • 250 ml śmietany 36%

Francuska tarta jabłkowa

Krok 1

Formę do tarty dokładnie wysmarować masłem, rozwałkować ciasto francuskie i równo wyłożyć formę.

Krok 2

Jabłka obrać i pokroić w ósemki, doprawić skórka otartą z limonki, sokiem z limonki i połową cukru.

Krok 3

Jabłka wyłożyć w formie spirali zaczynając od zewnętrznej krawędzi.

Krok 4

Piec przez 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni Celsjusza.

Krok 5

Śmietanę zmieszać z pozostałą ilością cukru, dodać 3 żółtka jaj i dokładnie wymieszać.

Krok 6

Wylać powstałą masę na jabłka i piec koleje 15 minut.

Facebook
Instagram
Sklep e-spar.pl
LinkedIn
YouTube