Fondant au chocolat

wydrukuj przepis

Lista składników

150 gram czekolady (najlepiej pół na pół mlecznej i gorzkiej)
150 gram masła
3 całe jajka
3 żółtka
70 gram cukru
15 gram mąki
szczypta soli morskiej

Wykonanie

Masło i połamaną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub mikrofali, dodajemy sól i odstawiamy. Jajka oraz żółtka mieszamy trzepaczką, a następnie dodajemy do ciepłej (nie gorącej!) masy czekoladowo-maślanej. Dodajemy mąkę i mieszamy. Foremkę silikonową do muffinek lub foremki do sufletów smarujemy masłem i oprószamy kakao. Najlepiej przy użyciu sitka. Wylewamy do nich przygotowaną masę aby sięgała centymetr poniżej brzegu foremki. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni (bez termoobiegu) na 8-10 minut. W zależności od piekarnika czas może ulec lekkiemu wydłużeniu lub skróceniu.

Warto wiedzieć

Najlepiej smakują jeszcze ciepłe. Podajemy z bitą śmietaną oraz ze świeżymi owocami lub konfiturą.