facebook - skrypt piksela
wydrukuj przepis
Lista składników
  • 4 jajka od kur z wolnego wybiegu

Farsz

  • 50 g tuńczyka w sosie własnym (po odsączeniu z zalewy)
  • ½ dojrzałego awokado
  • sok z ½ cytryny
  • sól
  • pieprz

Pesto

  • garść rukoli
  • 2 łyżki orzeszków piniowych
  • łyżka startego parmezanu
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 mały ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz

Jajka faszerowane musem z tuńczyka i awokado z rukolowym pesto

Krok 1

Jajka ugotować na twardo.

Krok 2

Gdy nieco przestygną obrać je ze skorupek i przekroić wzdłuż na równe części. Z każdego jajka wybrać żółtko. Żółtka, tuńczyka oraz awokado wraz z sokiem z cytryny i odrobiną soli i pieprzu umieścić w kubku blendera- całość zmiksować na gładki, puszysty mus.

Krok 3

Orzechy piniowe uprażyć na suchej patelni (gdy się lekko zarumienią są gotowe). Rukolę, uprażone orzechy, parmezan, oliwę i czosnek utrzeć w moździerzu na gładką pastę, doprawić do smaku solą i pieprzem.

Krok 4

W każdej połówce jajka umieścić łyżeczkę pesto, a następnie przy pomocy szprycy z dekoracyjną końcówką mus z tuńczyka i awokado.

Facebook
Instagram
Sklep e-spar.pl
LinkedIn
YouTube