Jajka faszerowane musem z tuńczyka i awokado z rukolowym pesto

wydrukuj przepis

Lista składników

4 jajka od kur z wolnego wybiegu
50g tuńczyka w sosie własnym (po odsączeniu z zalewy)
½ dojrzałego awokado
sok z ½ cytryny
sól
pieprz

garść rukoli
2 łyżki orzeszków piniowych
łyżka startego parmezanu
3 łyżki oliwy z oliwek
1 mały ząbek czosnku
sól
pieprz

Wykonanie

Jajka gotujemy na twardo. Gdy nieco przestygną obieramy je ze skorupek i przekrawamy wzdłuż na równe części. Z każdego jajka wybieramy żółtko. Żółtka, tuńczyka oraz awokado wraz z sokiem z cytryny i odrobiną soli i pieprzu umieszczamy w kubku blendera- całość miksujemy na gładki, puszysty mus.

Pesto z rukoli

Orzechy piniowe prażymy na suchej patelni (gdy się lekko zarumienią są gotowe). Rukolę, uprażone orzechy,parmezan, oliwę i czosnek ucieramy w moździerzu na gładką pastę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Faszerowanie

W każdej połówce jajka umieszczamy łyżeczkę pesto, a następnie przy pomocy szprycy z dekoracyjną końcówką mus z tuńczyka i awokado.