Pieczona szynka w syropie klonowym

wydrukuj przepis

Lista składników

1 kg szynki wieprzowej
8 ziemniaków
6 łyżek syropu klonowego lub miodu wielokwiatowego
4 łyżki oliwy
6 łyżek chrzanu
3 łyżki prażonych jabłek

Wykonanie

1. Rozgrzej piekarnik do temp. 180°C.
2. Szynkę natnij delikatnie w kratkę, natrzyj oliwą z syropem klonowym lub miodem oraz dopraw solą i pieprzem. Przełóż do brytfanki, ułóż wokół ziemniakówskropione olwią i doprawione solą oraz pieprzem. Zawiń całość folią aluminiową i wstaw do piekarnika na 1 godzinę.
3. W tym czasie wymieszaj chrzan z jabłkami. Dopraw sos solą oraz pieprzem do smaku. To bardzo proste!
4. Po upływie 1 godziny zdejmij folię, zwiększ temperaturę do 220°C stopni i zapiekaj przez 15 minut, aż wierzch szynki będzie złocisty.
5. Po upieczeniu zawiń szynkę w folię i odstaw na 10 minut. Dzięki temu będzie delikatniejsza oraz bardzo soczysta.
6. Następnie szynkę pokrój na cienkie plasterki oraz kilka o grubości 1,5 cm. Do obiadu lepiej pasują grubsze, z kolei do kanapki cieńsze. Podawaj szynkę z pieczonymi ziemniakami, sosem oraz mieszanką sałat z winegretem.
7. Pamiętaj, że następnego dnia możesz przygotować wyborną kanapkę.