facebook - skrypt piksela
wydrukuj przepis
Lista składników
  • 1 kg szynki wieprzowej
  • 6 łyżek syropu klonowego lub miodu wielokwiatowego
  • 4 łyżki oliwy

Sos

  • 6 łyżek chrzanu
  • 3 łyżki prażonych jabłek

Dodatkowo

  • 8 ziemniaków

Pieczona szynka w syropie klonowym

Krok 1

Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C.

Krok 2

Szynkę naciąć delikatnie w kratkę, natrzeć oliwą z syropem klonowym lub miodem oraz doprawić solą i pieprzem. Przełożyć do brytfanki, ułożyć wokół ziemniaków skropionych oliwą i doprawionych solą oraz pieprzem. Zawinąć całość folią aluminiową i wstawić do piekarnika na godzinę.

Krok 3

W tym czasie wymieszać chrzan z jabłkami. Doprawić sos solą oraz pieprzem do smaku.

Krok 4

Po upływie godziny zdjąć folię, zwiększyć temperaturę do 220°C stopni i zapiekać przez 15 minut, aż wierzch szynki będzie złocisty.

Krok 5

Po upieczeniu zawinąć szynkę w folię i odstawić na 10 minut. Dzięki temu będzie delikatniejsza oraz bardzo soczysta.

Krok 6

Następnie szynkę pokroić na cienkie plasterki oraz kilka o grubości 1,5 cm. Do obiadu lepiej pasują grubsze, z kolei do kanapki cieńsze. Podawać szynkę z pieczonymi ziemniakami, sosem oraz mieszanką sałat z winegretem.

Warto wiedzieć

Pamiętaj, że następnego dnia możesz przygotować wyborną kanapkę.

Facebook
Instagram
Sklep e-spar.pl
LinkedIn
YouTube