- 1 kg szynki wieprzowej
- 6 łyżek syropu klonowego lub miodu wielokwiatowego
- 4 łyżki oliwy
Sos
- 6 łyżek chrzanu
- 3 łyżki prażonych jabłek
Dodatkowo
- 8 ziemniaków
Sos
Dodatkowo
Krok 1
Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C.
Krok 2
Szynkę naciąć delikatnie w kratkę, natrzeć oliwą z syropem klonowym lub miodem oraz doprawić solą i pieprzem. Przełożyć do brytfanki, ułożyć wokół ziemniaków skropionych oliwą i doprawionych solą oraz pieprzem. Zawinąć całość folią aluminiową i wstawić do piekarnika na godzinę.
Krok 3
W tym czasie wymieszać chrzan z jabłkami. Doprawić sos solą oraz pieprzem do smaku.
Krok 4
Po upływie godziny zdjąć folię, zwiększyć temperaturę do 220°C stopni i zapiekać przez 15 minut, aż wierzch szynki będzie złocisty.
Krok 5
Po upieczeniu zawinąć szynkę w folię i odstawić na 10 minut. Dzięki temu będzie delikatniejsza oraz bardzo soczysta.
Krok 6
Następnie szynkę pokroić na cienkie plasterki oraz kilka o grubości 1,5 cm. Do obiadu lepiej pasują grubsze, z kolei do kanapki cieńsze. Podawać szynkę z pieczonymi ziemniakami, sosem oraz mieszanką sałat z winegretem.
Warto wiedzieć
Pamiętaj, że następnego dnia możesz przygotować wyborną kanapkę.