facebook - skrypt piksela
wydrukuj przepis
Lista składników
  • 240 g ugotowanej białej fasoli
  • 7 suszonych śliwek
  • 2 duże cebule
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 3-4 duże liście laurowe
  • 2 owoce jałowca
  • 2 ziela angielskie
  • 1 goździk
  • 2-3 łyżeczki sosu sojowego tamari
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka lubczyku
  • 1/2 łyżeczki cząbru
  • sól i pieprz do smaku
  • olej kokosowy do smażenia (rafinowany)

Wegański smalec z białej fasoli z suszoną śliwką i wędzoną papryką

Krok 1

Cebulę usmażyć na oleju wraz z liśćmi laurowymi, jałowcem, zielem angielskim i goździkiem. Gdy cebula się zeszkli, dodać posiekany czosnek i pokrojone w kostkę suszone śliwki. Chwilę podsmażać, po czym dodać przyprawy

Krok 2

W misce zblendować na gładką masę fasolę, sos sojowy tamari, ocet jabłkowy i pozostałe przyprawy. Jeśli masa jest zbyt sucha, dodać odrobinę przegotowanej wody. Gotową masę połączyć z zawartością patelni i dokładnie wymieszać. W razie potrzeby doprawić.

Warto wiedzieć

Gotowy smalec z fasoli można przełożyć do słoiczków i przechowywać w lodówce do 4 dni. Smalec najlepiej smakuje w towarzystwie ogórka kiszonego.

Facebook
Instagram
Sklep e-spar.pl
LinkedIn
YouTube