Wegański smalec z białej fasoli z suszoną śliwką i wędzoną papryką

wydrukuj przepis

Lista składników

240 gramów ugotowanej białej fasoli
7 suszonych śliwek
2 duże cebule
1 duży ząbek czosnku
3-4 duże liście laurowe
2 owoce jałowca
2 ziela angielskie
1 goździk
2-3 łyżeczki sosu sojowego tamari
1 łyżeczka octu jabłkowego
1 łyżka majeranku
1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki
1 łyżeczka lubczyku
1/2 łyżeczki cząbru
sól i pieprz do smaku
olej kokosowy do smażenia (rafinowany)

Wykonanie

1. Cebulę smażymy na oleju wraz z liśćmi laurowymi, jałowcem, zielem angielskim i goździkiem. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy posiekany czosnek i pokrojone w kostkę suszone śliwki. Chwilę podsmażamy, po czym wyjmujemy przyprawy i je wyrzucamy.

2. W misce blendujemy na gładką masę fasolę, sos sojowy tamari, ocet jabłkowy i pozostałe przyprawy. Jeśli masa jest zbyt sucha, dodajemy odrobinę przegotowanej wody. Gotową masę łączymy z zawartością patelni i dokładnie mieszamy. W razie potrzeby doprawiamy.

3. Gotowy smalec z fasoli można przełożyć do słoiczków i przechowywać w lodówce do 4 dni. Smalec najlepiej smakuje w towarzystwie ogórka kiszonego.