wydrukuj przepis
Lista składników

1 kg podudzia z kurczaka
4 kolby kukurydzy
750 ml maślanki
2 l oleju rzepakowego
300 g mąki pszennej
1 torebka proszku do pieczenia
2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
2 ząbki czosnku
1 pęczek tymianku
pieprz czarny mielony
sól

Indonezyjski Kurczak

Wykonanie

1. Kurczaka zamarynuj w maślance, dopraw solą i pieprzem, przełóż do miski, szczelnie zamknij folią i wstaw do lodówki na min. 2 godziny.
2. Wymieszaj mąkę ze słodką papryką, 3 łyżeczkami proszku do pieczenia. Dopraw solą, pieprzem, rozgniecionym czosnkiem oraz dodaj pokruszony tymianek i wlej szklankę wody. Wymieszaj, aby uzyskać konsystencje trochę gęstszą niż ciasto naleśnikowe.
3. Do dużego garnka wlej 2 l oleju i rozgrzewaj przez 10 minut na maksymalnym płomieniu. Następnie zmniejsz płomień na średni.
4. Odcedź kurczaka z maślanki i przełóż do ciasta. Szczypcami wyciągaj kurczaka, poczekaj, az nadmiar ciasta spłynie i smaż przez ok. 5-6 minut, co jakiś czas obracając. Nie wkładaj wiecęj niz 3 kawałki kurczaka, aby nie obniżyc temperatury oleju. Podczas smażenia zwiększaj i zmniejszaj temperaturę płomienia, aby olej nie był za zimny oraz by kurczak sie nie spalił.
5. We wrzącej wodzie gotuj kukurydzę przez 3 minuty.
6. Smaż kurczaka partiami i odsączaj nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym. Aby mięso pozostało dłużej ciepłe możesz je zawinąc w folie aluminiową lub podgrzać w piekarniku.
7. Kurczaka podawaj z kukurydza oraz ulubionym sosem.