wydrukuj przepis
Lista składników
  • 1 kg podudzia z kurczaka
  • 4 kolby kukurydzy
  • 750 ml maślanki

Ciasto

  • 300 g mąki pszennej
  • 1 torebka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pęczek tymianku
  • pieprz czarny mielony
  • sól

Dodatkowo

  • 4 kolby kukurydzy
  • 2 l oleju rzepakowego (do smażenia)

Indonezyjski Kurczak

Krok 1

Kurczaka zamarynować w maślance, doprawić solą i pieprzem, przełożyć do miski, szczelnie zamknąć folią i wstawić do lodówki na min. 2 godziny.

Krok 2

Wymieszać mąkę ze słodką papryką, 3 łyżeczkami proszku do pieczenia. Doprawić solą, pieprzem, rozgniecionym czosnkiem oraz dodać pokruszony tymianek i wlać szklankę wody. Wymieszać, aby uzyskać konsystencje trochę gęstszą niż ciasto naleśnikowe.

Krok 3

Do dużego garnka wlać 2 l oleju i rozgrzewać przez 10 minut na maksymalnym płomieniu. Następnie zmniejszyć płomień na średni.

Krok 4

Odcedzić kurczaka z maślanki i przełóż do ciasta. Szczypcami wyciągać kurczaka, poczekać, aż nadmiar ciasta spłynie i smażyć przez ok. 5-6 minut, co jakiś czas obracając. Nie wkładać więcej niż 3 kawałki kurczaka, aby nie obniżyć temperatury oleju. Podczas smażenia zwiększać i zmniejszać temperaturę płomienia, aby olej nie był za zimny oraz by kurczak się nie spalił.

Krok 5

We wrzącej wodzie gotować kukurydzę przez 3 minuty.

Krok 6

Smażyć kurczaka partiami i odsączać nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym. Aby mięso pozostało dłużej ciepłe można je zawinąć w folie aluminiową lub podgrzać w piekarniku.

Krok 7

Kurczaka podawać z kukurydzą oraz ulubionym sosem.

Szukaj produktów SPAR w naszych sklepach