Indonezyjski Kurczak
Krok 1
Kurczaka zamarynować w maślance, doprawić solą i pieprzem, przełożyć do miski, szczelnie zamknąć folią i wstawić do lodówki na min. 2 godziny.
Krok 2
Wymieszać mąkę ze słodką papryką, 3 łyżeczkami proszku do pieczenia. Doprawić solą, pieprzem, rozgniecionym czosnkiem oraz dodać pokruszony tymianek i wlać szklankę wody. Wymieszać, aby uzyskać konsystencje trochę gęstszą niż ciasto naleśnikowe.
Krok 3
Do dużego garnka wlać 2 l oleju i rozgrzewać przez 10 minut na maksymalnym płomieniu. Następnie zmniejszyć płomień na średni.
Krok 4
Odcedzić kurczaka z maślanki i przełóż do ciasta. Szczypcami wyciągać kurczaka, poczekać, aż nadmiar ciasta spłynie i smażyć przez ok. 5-6 minut, co jakiś czas obracając. Nie wkładać więcej niż 3 kawałki kurczaka, aby nie obniżyć temperatury oleju. Podczas smażenia zwiększać i zmniejszać temperaturę płomienia, aby olej nie był za zimny oraz by kurczak się nie spalił.
Krok 5
We wrzącej wodzie gotować kukurydzę przez 3 minuty.
Krok 6
Smażyć kurczaka partiami i odsączać nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym. Aby mięso pozostało dłużej ciepłe można je zawinąć w folie aluminiową lub podgrzać w piekarniku.
Krok 7
Kurczaka podawać z kukurydzą oraz ulubionym sosem.