wydrukuj przepis
Lista składników

400 ml mleka 3.2%
80 g cukru z dodatkiem malin
2 łyżeczki żelatyny spożywczej
250 g truskawek
kilka liści mięty
4 ciastka zbożowe

Panna Cotta Truskawkowo-malinowa

Wykonanie

  1. Do rondla wlej mleko, cukier i powoli podgrzewaj, aż cukier się rozpuści. Dodaj żelatynę, mieszaj i podgrzewaj, aż się rozpuści.
  2. Umyj truskawki, obierz z szypułek i pokrój w kostkę. Wymieszaj z posiekaną miętą i wstaw do lodówki.
  3. Masę na Panna Cotte przelej do kokilek i odstaw do ostudzenia i wstaw do lodówki, aby stężały na min. 2 godziny.
  4. Kokilki z Panna Cottą przed wyjęciem wstaw do miseczki z gorącą wodą, obróć, lekko uderz i powinny z łatwością wyjść. Podawaj z truskawkami z miętą i pokruszonymi herbatnikami.