wydrukuj przepis
Lista składników

2 duże pieczarki
1 mały pęczek pietruszki
sól
pieprz
1 łyżka masła
2 kromki pieczywa
2 jajka

Jajko poszetowe

Wykonanie

Wlej 3 łyżki oliwy na patelnię, rozgrzej, dodaj pokrojone na 1 cm grubości paski pieczarki. Dopraw od razu solą, pieprzem oraz wsyp posiekaną pietruszkę zostawiając odrobinę na koniec. Jak pieczarki zmiękną to dodaj masło.

W rondlu zagotuj wodę. Do małych miseczek wbij po jednym jajku. Łyżką zakręć wodą, aby powstał wir i delikatnie wlej jajko. Białko powinno zakręcić się wokół żółtka. Możesz sobie ułatwić, mieszając łyżką lub szpatułką. Za chwilę wlej w ten sam sposób drugie jajko. Jajka gotuj przez 3 minuty.

Pieczywo zgrilluj, podpiecz w tosterze lub na patelni, razem z pieczarkam

Wyjmij delikatnie ugotowane jajka.

Na pieczywo przełóż pieczarki, ułóż jajka i posyp pozostałą częścią pietruszki.