wydrukuj przepis
Lista składników
  • 2 jajka

Dodatkowo

  • 2 duże pieczarki
  • 1 mały pęczek pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka masła
  • 2 kromki pieczywa

Jajko poszetowe

Krok 1

Wlać 3 łyżki oliwy na patelnię, rozgrzać, dodać pokrojone na 1 cm grubości paski pieczarki. Doprawić od razu solą, pieprzem oraz wsypać posiekaną pietruszkę zostawiając odrobinę na koniec. Gdy pieczarki zmiękną, dodać masło.

Krok 2

W rondlu zagotować wodę. Do małych miseczek wbić po jednym jajku. Łyżką zakręcić wodą, aby powstał wir i delikatnie wlać jajko. Białko powinno zakręcić się wokół żółtka. Można sobie ułatwić, mieszając łyżką lub szpatułką. Za chwilę wlać w ten sam sposób drugie jajko. Jajka gotować przez 3 minuty.

Krok 3

Pieczywo ugrillować, podpiec w tosterze lub na patelni, razem z pieczarkami.

Krok 4

Wyjąć delikatnie ugotowane jajka.

Krok 5

Na pieczywo przełożyć pieczarki, ułożyć jajka i posypać pozostałą częścią pietruszki.

Szukaj produktów SPAR w naszych sklepach
Facebook
Instagram
Sklep e-spar.pl
LinkedIn