wydrukuj przepis
Lista składników

1 cebula
4 ząbki czosnku
oliwa
400 g mielonej wołowiny lub indyka
6 pomidorów suszonych
4 garście świeżego szpinaku baby
500 g Makaronu Jajecznego – wstążka cięta
200 ml śmietany 18%
½ łyżeczki gałki muszkatołowej
sól
pieprz

Makaron jajeczny z klopsikami

Wykonanie

  1. Posiekaną cebulę wraz z czosnkiem wrzuć na patelnie wraz z 3 łyżkami oliwy. W ten sposób ani czosnek ani cebula Ci się nie spali a wydobędziesz z nich maksymalnie dużo smaku i aromatu.
  2. Zagotuj wrzątek i ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu al’dente, czyli na półtwardo.
  3. Na patelnię przełóż mięso za pomocą łyżki tworząc mini klopsiki i podsmażaj przez kilka minut, aż będzie chrupiące i złociste.
  4. Dodaj posiekane w paski suszone pomidory oraz dokładnie umyty i osuszony szpinak. Całość wymieszaj i dopraw solą oraz pieprzem do smaku. Wlej ½ szklanki wody i duś całość, aż woda wyparuje. Wlej śmietanę, dopraw świeżo startą gałką muszkatołową. Przełóż od razu na patelnię ugotowany makaron.

Warto wiedzieć

  • Używam zawsze świeżo startej gałki muszkatołowej. Taka według mnie smakuje duże lepiej i starczy Tobie na dłużej.
  • Do sosu możesz dodać 2 łyżki wody z gotowania makaronu. To ona naturalnie zagęści Twój sos.