- 500 g Makaronu Jajecznego – wstążka cięta
- 400 g mielonej wołowiny lub indyka
Sos
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- oliwa
- 6 pomidorów suszonych
- 4 garście świeżego szpinaku baby
- 200 ml śmietany 18%
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
- sól
- pieprz
Sos
Krok 1
Posiekaną cebulę wraz z czosnkiem wrzucić na patelnie wraz z 3 łyżkami oliwy. W ten sposób ani czosnek ani cebula Ci się nie spali a wydobędzie się z nich maksymalnie dużo smaku i aromatu.
Krok 2
Zagotować wrzątek i ugotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu al’dente, czyli na półtwardo.
Krok 3
Na patelnię przełożyć mięso za pomocą łyżki tworząc mini klopsiki i podsmażać przez kilka minut, aż będzie chrupiące i złociste.
Krok 4
Dodać posiekane w paski suszone pomidory oraz dokładnie umyty i osuszony szpinak. Całość wymieszać i doprawić solą oraz pieprzem do smaku.
Krok 5
Wlać ½ szklanki wody i duś całość, aż woda wyparuje. Wlać śmietanę, doprawić świeżo startą gałką muszkatołową.
Krok 6
Przełożyć od razu na patelnię ugotowany makaron.