- 2 łyżki nasion chia
- 6 łyżek wody
- 1/3 szklanki napoju roślinnego
- 2 łyżki masła orzechowego kremowego
- Pół szklanki płatków owsianych
- ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki brązowego cukru
- ¼ łyżeczki soli
Krok 1
W małej misce wymieszać 2 łyżki nasion chia z 6 łyżkami wody. Odstawić na minimum 5 minut. Powstały żel zostanie wykorzystany jako zamiennik jajka.
Krok 2
Rozgrzać piekarnik do 180°C. Żaroodporne naczynie o pojemności ok. 200 ml wysmarować tłuszczem.
Krok 3
Zblendować ze sobą napęczniałe nasiona chia, napój roślinny, masło orzechowe, płatki owsiane, proszek do pieczenia, brązowy cukier i sól. Całość wlać do wcześniej przygotowanego naczynia.
Krok 3
Piec przez 25 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić na 5 minut do ostygnięcia. Podawać z ulubionymi owocami, bądź orzechami.