Krem
- 400 g serka mascarpone
- 200 g białej czekolady
- 50 ml mleka 2%
Mus
- 300 g świeżego ananasa
Dodatkowo
- 100 g wiórków kokosowych
- listki mięty (do dekoracji)
Krem
Mus
Dodatkowo
Krok 1
Czekoladę rozpuścić z mlekiem w kąpieli wodnej. Połączyć czekoladę z mascarpone- masa powinna być jednolita i gładka.
Krok 2
Wiórki uprażyć na gorącej, suchej patelni- powinny być lekko rumiane. Ananasa obrać, pokroić na kawałki i zmiksować na jednolity, gładki mus przy pomocy blendera.
Krok 3
Deser ułożyć warstwowo: ⅓ kremu następnie ⅓ musu i ponownie ⅓ kremu. Desery chłodzić około 2 godzin. Przed podaniem wierzch deserów posypać kokosem i udekorować kilkoma listkami mięty.