wydrukuj przepis
Lista składników

400 g serka mascarpone
200 g białej czekolady
50 ml mleka 2%
100 g wiórków kokosowych
300 g świeżego ananasa
listki mięty do dekoracji

Lekki krem z białej czekolady z prażonym kokosem i musem ananasowym

Wykonanie

Czekoladę rozpuszczamy z mlekiem w kąpieli wodnej. Łączymy czekoladę z mascarpone- masa powinna być jednolita i gładka. Wiórki prażymy na gorącej, suchej patelni- powinny być lekko rumiane. Ananasa obieramy, kroimy na kawałki i miksujemy na jednolity, gładki mus przy pomocy blendera.

Deser układamy warstwowo: ⅓ kremu następnie ⅓ musu i ponownie ⅓ kremu. Desery chłodzimy około 2 godzin. Przed podaniem wierzch deserów posypujemy kokosem i dekorujemy kilkoma listkami mięty.