wydrukuj przepis
Lista składników

2×125 g Camembert
2 ząbki czosnku
2 gałązki rozmarynu
skórka z 1 cytryny
1 bagietka
marmolada cebulowa
4 czerwone cebule
3 łyżki octu balsamicznego
3 łyżki miodu
sól
pieprz

Pieczony camembert

Wykonanie

Rozgrzewamy piekarnik do temp. 180 stopni C.

Siekmyj w drobną kostkę cebule. Wlewamy do rondla olej, wrzucamy cebulę i podsmażamy na wolnym ogniu przez kilka minut, aż cebula będzie zeszklona. Następnie dodajemy ocet balsamiczny, miód i dusimy całość przez 10-15 minut, aż nadmiar płynu odparuje i powstanie gęsta marmolada. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Camemberty lekko nacinamy w kratkę, wciskamy po jednym rozgniecionym czosnku, wkładamy igły rozmarynu, ścieramy skórkę cytrynową. Przekładamy ser na pergamin lub pozostawiamy w opakowaniu jeśli jest z drewienek i wkładamy do piekarnika na kilka minut, aż ser zacznie się roztapiać. Zajmie to ok. 6-8 minut.

Bagietkę kroimy pod ukosem na 1 cm grzanki, skrapiamy oliwą i wkładamy do piekarnika razem z serami, aby stały się złociste i chrupiące.

Upieczone, płynne camemberty podajemy z marmoladą cebulową i grzankami.