wydrukuj przepis
Lista składników
  • 2×125 g Camembert
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 gałązki rozmarynu
  • skórka z 1 cytryny
  • 1 bagietka

Marmolada cebulowa

  • 4 czerwone cebule
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 3 łyżki miodu
  • sól
  • pieprz

Pieczony camembert

Krok 1

Rozgrzać piekarnik do temp. 180 stopni C.

Krok 2

Cebulę posiekać w drobną kostkę. Wlać do rondla olej, wrzucić cebulę i podsmażyć na wolnym ogniu przez kilka minut, aż cebula będzie zeszklona. Następnie dodać ocet balsamiczny, miód i dusić całość przez 10-15 minut, aż nadmiar płynu odparuje i powstanie gęsta marmolada. Na koniec doprawić solą i pieprzem do smaku.

Krok 3

Camemberty lekko naciąć w kratkę, wcisnąć po jednym rozgniecionym czosnku, włożyć igły rozmarynu, zetrzeć skórkę cytrynową. Przełożyć ser na pergamin lub pozostawić w opakowaniu jeśli jest z drewienek i włożyć do piekarnika na kilka minut, aż ser zacznie się roztapiać. Zajmie to ok. 6-8 minut.

Krok 4

Bagietkę pokroić pod ukosem na 1 cm grzanki, skropić oliwą i włożyć do piekarnika razem z serami, aby stały się złociste i chrupiące. Upieczone, płynne camemberty podawać z marmoladą cebulową i grzankami.

Szukaj produktów SPAR w naszych sklepach