- 2×125 g Camembert
- 2 ząbki czosnku
- 2 gałązki rozmarynu
- skórka z 1 cytryny
- 1 bagietka
Marmolada cebulowa
- 4 czerwone cebule
- 3 łyżki octu balsamicznego
- 3 łyżki miodu
- sól
- pieprz
Marmolada cebulowa
Krok 1
Rozgrzać piekarnik do temp. 180 stopni C.
Krok 2
Cebulę posiekać w drobną kostkę. Wlać do rondla olej, wrzucić cebulę i podsmażyć na wolnym ogniu przez kilka minut, aż cebula będzie zeszklona. Następnie dodać ocet balsamiczny, miód i dusić całość przez 10-15 minut, aż nadmiar płynu odparuje i powstanie gęsta marmolada. Na koniec doprawić solą i pieprzem do smaku.
Krok 3
Camemberty lekko naciąć w kratkę, wcisnąć po jednym rozgniecionym czosnku, włożyć igły rozmarynu, zetrzeć skórkę cytrynową. Przełożyć ser na pergamin lub pozostawić w opakowaniu jeśli jest z drewienek i włożyć do piekarnika na kilka minut, aż ser zacznie się roztapiać. Zajmie to ok. 6-8 minut.
Krok 4
Bagietkę pokroić pod ukosem na 1 cm grzanki, skropić oliwą i włożyć do piekarnika razem z serami, aby stały się złociste i chrupiące. Upieczone, płynne camemberty podawać z marmoladą cebulową i grzankami.