- 1 kurczak
- 3 łyżki masła
- 600-700 g ziemniaków
- 1 op. podgrzybków w kostce
- sól i pieprz
- 2-3 średnie czerwone cebule
- 3-4 gałązki rozmarynu
Krok 1
Piekarnik rozgrzać do 180°C z funkcją termoobieg.
Krok 2
Kurczaka oczyścić. Natrzeć solą i pieprzem.
Krok 3
Ziemniaki szorować i pokroić w łódki. Pomieszać je z grzybami i pokrojoną cebulą. Doprawić solą i pieprzem.
Krok 4
Kurczaka włożyć do formy piersią do góry. Pod górną skórkę włożyć masło i rozmaryn. Naczynie przykryć i piec kurczaka 40 minut.
Krok 5
Dodać ziemniaki i grzyby. Formę przykryć i piec 30 minut. Następnie odkryć i piec około 30 minut do zazłocenia mięsa i ziemniaków.