facebook - skrypt piksela
wydrukuj przepis
Lista składników
  • 1 kurczak
  • 3 łyżki masła
  • 600-700 g ziemniaków
  • 1 op. podgrzybków w kostce
  • sól i pieprz
  • 2-3 średnie czerwone cebule
  • 3-4 gałązki rozmarynu

Kurczak pieczony z łódkami ziemniaczanymi, grzybami i świeżym rozmarynem

Krok 1

Piekarnik rozgrzać do 180°C z funkcją termoobieg.

Krok 2

Kurczaka oczyścić. Natrzeć solą i pieprzem.

Krok 3

Ziemniaki szorować i pokroić w łódki. Pomieszać je z grzybami i pokrojoną cebulą. Doprawić solą i pieprzem.

Krok 4

Kurczaka włożyć do formy piersią do góry. Pod górną skórkę włożyć masło i rozmaryn. Naczynie przykryć i piec kurczaka 40 minut.

Krok 5

Dodać ziemniaki i grzyby.  Formę przykryć i piec 30 minut. Następnie odkryć i piec około 30 minut do zazłocenia mięsa i ziemniaków.

Facebook
Instagram
Sklep e-spar.pl
LinkedIn
YouTube