Klasyczne wolno gotowane Ossobuco z remuladą
Krok 1
Posiekać cebulę, pokroić łodygi selera na małe kawałki, a marchewkę na małe kostki. Na patelni rozgrzać trochę oleju i smażyć warzywa. Następnie dodać oregano, tymianek i liść laurowy.
Krok 2
Doprawić golonki odrobiną soli i pieprzu. Otoczyć je w mące (nadmiar mąki należy strzepać). Smażyć golonki na patelni na gorącej oliwie z oliwek z łyżką masła, aż będą ładnie brązowe.
Krok 3
Dodać przecier pomidorowy do warzyw i smażyć przez chwilę. Następnie dolać do warzyw wino, doprowadzić do wrzenia, a później dodać pomidory z puszki i bulion.
Krok 4
Przełożyć golonki cielęce (wraz z sosem ze smażenia) z patelni do smażonych warzyw i doprowadzić do lekkiego wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem na wolnym ogniu przez ok. 1 do 2 godzin. Co jakiś czas sprawdzać, czy wokół golonek jest jeszcze wystarczająco dużo sosu. Około połowa golonek powinna być w sosie. Mięso gotować do miękkości, aż zacznie odchodzić od kości.
Krok 5
Przygotować remuladę – posiekać drobno pietruszkę, około 3 łyżek. Wyszorować cytrynę i zetrzeć skórkę. Drobno posiekać anchois. Obrać czosnek i posiekać go tak drobno, jak to możliwe. Wymieszać razem składniki i podawać z ossobuco.
*szczególnie pyszne ze spaghetti
*Jeśli chcesz, aby golenie były ładnie ukształtowane po ugotowaniu, zawiąż wokół nich sznurek przed gotowaniem.