wydrukuj przepis
Lista składników
  • 4 golonki cielęce (około 3 cm grubości)
  • grubo zmielony czarny pieprz i sól
  • 2 łyżki mąki
  • oliwa z oliwek do smażenia
  • 1 łyżka masła
  • 1 duża cebula
  • 1 łodyga selera
  • 1 mała marchewka
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • 3 gałązki tymianku
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 1 puszka pomidorów (400 g)
  • 1/2 kieliszka białego wina
  • 1 słoik bulionu cielęcego (250 ml)

Składniki na remuladę:

  • 1 pęczek pietruszki
  • 1 cytryna
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 filety z sardeli z puszki

Klasyczne wolno gotowane Ossobuco z remuladą

Krok 1

Posiekać cebulę, pokroić łodygi selera na małe kawałki, a marchewkę na małe kostki. Na patelni rozgrzać trochę oleju i smażyć warzywa. Następnie dodać oregano, tymianek i liść laurowy.

Krok 2

Doprawić golonki odrobiną soli i pieprzu. Otoczyć je w mące (nadmiar mąki należy strzepać). Smażyć golonki na patelni na gorącej oliwie z oliwek z łyżką masła, aż będą ładnie brązowe.

Krok 3

Dodać przecier pomidorowy do warzyw i smażyć przez chwilę. Następnie dolać do warzyw wino, doprowadzić do wrzenia, a później dodać pomidory z puszki i bulion.

Krok 4

Przełożyć golonki cielęce (wraz z sosem ze smażenia) z patelni do smażonych warzyw i doprowadzić do lekkiego wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem na wolnym ogniu przez ok. 1 do 2 godzin. Co jakiś czas sprawdzać, czy wokół golonek jest jeszcze wystarczająco dużo sosu. Około połowa golonek powinna być w sosie. Mięso gotować do miękkości, aż zacznie odchodzić od kości.

Krok 5

Przygotować remuladę – posiekać drobno pietruszkę, około 3 łyżek. Wyszorować cytrynę i zetrzeć skórkę. Drobno posiekać anchois. Obrać czosnek i posiekać go tak drobno, jak to możliwe. Wymieszać razem składniki i podawać z ossobuco.

 

*szczególnie pyszne ze spaghetti

*Jeśli chcesz, aby golenie były ładnie ukształtowane po ugotowaniu, zawiąż wokół nich sznurek przed gotowaniem.

Szukaj produktów SPAR w naszych sklepach
Facebook
Instagram
Sklep e-spar.pl
LinkedIn