- 250 g (niezbyt grubych) zielonych szparagów
- sól (płatki) i pieprz
- 150 g pomidorów na gałązce
- 1 świeża dorada (400 do 500 g) (oczyszczona)
- 1 pęczek świeżych włoskich ziół: rozmaryn, oregano
- 1/2 cytryny
Krok 1
Mocno rozgrzać patelnię grillową na średnim ogniu. Oderwać twarde końcówki szparagów, grillować je (obracając regularnie) przez około 8 minut. Pokroić cytrynę na plasterki.
Krok 2
Po 5 minutach dodać pomidory i posypać grubo posiekanym rozmarynem i oregano. Grillować pomidory, aż staną się miękkie. Posypać solą i pieprzem i przełożyć szparagi i pomidory na talerz. Przykryć folią, aby pozostały ciepłe. Naciąć rybę po przekątnej kilka razy z każdej strony. Posypać solą i pieprzem. Grillować rybę po obu stronach przez około 15 minut. Dodać plasterki cytryny i grillować, aż nabiorą koloru i umieścić je na wierzchu ryby.
Krok 3
Przełożyć warzywa z doradą i posypać dodatkowym świeżym rozmarynem i oregano.
*Świetnie komponuje się z sałatką z rukoli z oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia i octem balsamicznym oraz chrupiącym chlebem ciabatta.