wydrukuj przepis
Lista składników
  • 250 g (niezbyt grubych) zielonych szparagów
  • sól (płatki) i pieprz
  • 150 g pomidorów na gałązce
  • 1 świeża dorada (400 do 500 g) (oczyszczona)
  • 1 pęczek świeżych włoskich ziół: rozmaryn, oregano
  • 1/2 cytryny

Grillowana dorada ze szparagami i pomidorami oraz włoskimi ziołami

Krok 1

Mocno rozgrzać patelnię grillową na średnim ogniu. Oderwać twarde końcówki szparagów, grillować je (obracając regularnie) przez około 8 minut. Pokroić cytrynę na plasterki.

Krok 2

Po 5 minutach dodać pomidory i posypać grubo posiekanym rozmarynem i oregano. Grillować pomidory, aż staną się miękkie. Posypać solą i pieprzem i przełożyć szparagi i pomidory na talerz. Przykryć folią, aby pozostały ciepłe. Naciąć rybę po przekątnej kilka razy z każdej strony. Posypać solą i pieprzem. Grillować rybę po obu stronach przez około 15 minut. Dodać plasterki cytryny i grillować, aż nabiorą koloru i umieścić je na wierzchu ryby.

Krok 3

Przełożyć warzywa z doradą i posypać dodatkowym świeżym rozmarynem i oregano.

 

*Świetnie komponuje się z sałatką z rukoli z oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia i octem balsamicznym oraz chrupiącym chlebem ciabatta.

Szukaj produktów SPAR w naszych sklepach
Facebook
Instagram
Sklep e-spar.pl
LinkedIn