Grillowany stek z polędwicy i włoski gulasz warzywny
Krok 1
Drobno posiekać seler i 2 ząbki czosnku. Pokroić bakłażana, cukinię i paprykę na średniej wielkości kawałki, a cebulę na kliny. Usunąć liście z tymianku, zachowując kilka gałązek do dekoracji i grillowania steku.
Krok 2
Przez kilka minut smażyć delikatnie na oleju seler z czosnkiem i tymiankiem. Dodać pozostałe warzywa i smażyć na dużym ogniu przez kilka minut mieszając.
Krok 3
Dodać ocet winny i puszkę pomidorów. Przykryć patelnię pokrywką i dusić około 30 minut. Dodać następie kapary i oliwki i dusić jeszcze przez chwilę, a na koniec udekorować tymiankiem.
Krok 4
Rozgrzać patelnię grillową. Obrać i posiekać lub zmiażdżyć pozostały czosnek. Posypać steki posiekanym tymiankiem.
Krok 5
Grillować steki z polędwicy z czosnkiem na gorącej patelni grillowej po obu stronach przez kilka minut. W zależności od tego jaki poziom wysmażenia ma mieć mięso:
Rare – 1,5 do 2 min z każdej strony
Medium rare – 2 do 3 min z każdej strony
Medium – 3 do 4 min z każdej strony
Medium well – 5 do 6 min z każdej strony
Well done – 7 do 8 min z każdej strony
Po usmażeniu posypać mięso solą morską (płatkami) i grubo zmielonym czarnym pieprzem.