facebook - skrypt piksela
wydrukuj przepis
Lista składników
  • 1 łodyga selera
  • 2 ząbki czosnku + 2 ząbki czosnku na stek
  • oliwa z oliwek do smażenia
  • 1 bakłażan
  • 2 czerwone cebule
  • 1 cukinia
  • 1 czerwona papryka + 1 żółta papryka
  • 1 pęczek tymianku
  • sól (płatki) i czarny pieprz
  • 3 łyżki octu z czerwonego wina
  • 1 puszka pomidorów (400 g)
  • 2 łyżki kaparów
  • 2 łyżki czarnych oliwek
  • 4 steki z polędwicy (antrykot) o gramaturze ok. 150 g

 

Grillowany stek z polędwicy i włoski gulasz warzywny

Krok 1

Drobno posiekać seler i 2 ząbki czosnku. Pokroić bakłażana, cukinię i paprykę na średniej wielkości kawałki, a cebulę na kliny. Usunąć liście z tymianku, zachowując kilka gałązek do dekoracji i grillowania steku.

Krok 2

Przez kilka minut smażyć delikatnie na oleju seler z czosnkiem i tymiankiem. Dodać pozostałe warzywa i smażyć na dużym ogniu przez kilka minut mieszając.

Krok 3

Dodać ocet winny i puszkę pomidorów. Przykryć patelnię pokrywką i dusić około 30 minut. Dodać następie kapary i oliwki i dusić jeszcze przez chwilę, a na koniec udekorować tymiankiem.

Krok 4

Rozgrzać patelnię grillową. Obrać i posiekać lub zmiażdżyć pozostały czosnek. Posypać steki posiekanym tymiankiem.

Krok 5

Grillować steki z polędwicy z czosnkiem na gorącej patelni grillowej po obu stronach przez kilka minut. W zależności od tego jaki poziom wysmażenia ma mieć mięso:

Rare – 1,5 do 2 min z każdej strony

Medium rare – 2 do 3 min z każdej strony

Medium – 3 do 4 min z każdej strony

Medium well – 5 do 6 min z każdej strony

Well done – 7 do 8 min z każdej strony

Po usmażeniu posypać mięso solą morską (płatkami) i grubo zmielonym czarnym pieprzem.

Facebook
Instagram
Sklep e-spar.pl
LinkedIn
YouTube