- kabanosy
- 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
- 1 ser camembert
- kilka listków tymianku
Marmolada
- 2 ząbki czosnku
- 3 cebule białe
- 2 pomidory
- 4 łyżki cukru trzcinowego
- 1 pęczek pietruszki
Dodatkowo
- 4 ogórki konserwowe
Marmolada
Dodatkowo
Krok 1
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C.
Krok 2
Po dwa kabanosy zawinąć w ciasto francuskie wraz z plasterkiem sera camembert oraz tymiankiem. Zawinięte paluchy posmarować rozbełtanym jakiem, doprawić solą oraz pieprzem.
Krok 3
Paluchy ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem i piec przez 20 minut, aż ciasto się zarumieni.
Krok 4
W tym czasie do rondla wrzucić posiekany czosnek oraz cebulę pokrojoną w piórka, wlać 2 łyżki oliwy i dusić przez kilka minut, aż czosnek i cebula się zeszklą. Dodać pomidory pokrojone w kostkę, wsypać cukier i dusić przez 15 minut na wolnym ogniu. Powinna powstać gęsta, kleista marmolada. Na koniec dodać posiekaną pietruszkę oraz doprawić solą i pieprzem do smaku.
Krok 5
Upieczone zawiniątka z kabanosów podawać z marmoladą oraz ogórkami konserwowymi.