- 450 g cukru granulowanego
- 5 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- Sok i skórka z 2 ½ cytryny (drobno startej)
- 225 g miękkiego masła + dodatkowa ilość do posmarowania keksówki
- 4 duże jajka
- 60 ml mleka pełnotłustego
- 275 g mąki uniwersalnej
- szczypta soli
Krok 1
Nasmarować keksówkę masłem, a następnie wyłożyć papierem do pieczenia. Rozgrzać piekarnik do 160 stopni C.
Krok 2
W małej misce wymieszać razem proszek do pieczenia, skórkę z cytryny, mąkę i sól. W drugiej większej misce utrzeć masło z 225 gramami cukru do uzyskania puszystej masy. Następnie dodawać
po jednym jajku i za każdym razem ubijać do połączenia się wszystkich składników. Kolejno dolać mleko i ubijać. Masa może przypominać zsiadłe mleko. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, skórką z cytryny, solą i przelać do przygotowanej formy keksowej.
Krok 3
Ciasto cytrynowe piec przez 40 minut lub do uzyskania tak zwanego suchego patyczka. Wierzch ciasta powinien być również złotobrązowy i sprężysty. Odstawić na 10 minut.
Krok 4
W czasie studzenia ciasta pozostały cukier przesypać do miski wraz z sokiem z cytryny i ucierać ręcznie lub za pomocą miksera, tak aby powstała płynna masa przypominająca lukier.
Krok 5
Po 10 minutach studzenia ciasto ostrożnie wyjąć z formy. Usunąć papier do pieczenia i przełożyć na kratkę, aby całkowicie ostygło. Polać jeszcze ciepłe przygotowanym wcześniej lukrem.