facebook - skrypt piksela
wydrukuj przepis
Lista składników
  • 450 g cukru granulowanego
  • 5 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • Sok i skórka z 2 ½ cytryny (drobno startej)
  • 225 g miękkiego masła + dodatkowa ilość do posmarowania keksówki
  • 4 duże jajka
  • 60 ml mleka pełnotłustego
  • 275 g mąki uniwersalnej
  • szczypta soli

Angielskie ciasto cytrynowe

Krok 1

Nasmarować keksówkę masłem, a następnie wyłożyć papierem do pieczenia. Rozgrzać piekarnik do 160 stopni C.

Krok 2

W małej misce wymieszać razem proszek do pieczenia, skórkę z cytryny, mąkę i sól. W drugiej większej misce utrzeć masło z 225 gramami cukru do uzyskania puszystej masy. Następnie dodawać

po jednym jajku i za każdym razem ubijać do połączenia się wszystkich składników. Kolejno dolać mleko i ubijać. Masa może przypominać zsiadłe mleko. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, skórką z cytryny, solą i przelać do przygotowanej formy keksowej.

Krok 3

Ciasto cytrynowe piec przez 40 minut lub do uzyskania tak zwanego suchego patyczka. Wierzch ciasta powinien być również złotobrązowy i sprężysty. Odstawić na 10 minut.

Krok 4

W czasie studzenia ciasta pozostały cukier przesypać do miski wraz z sokiem z cytryny i ucierać ręcznie lub za pomocą miksera, tak aby powstała płynna masa przypominająca lukier.

Krok 5

Po 10 minutach studzenia ciasto ostrożnie wyjąć z formy. Usunąć papier do pieczenia i przełożyć na kratkę, aby całkowicie ostygło. Polać jeszcze ciepłe przygotowanym wcześniej lukrem.

Facebook
Instagram
Sklep e-spar.pl
LinkedIn
YouTube