- opakowanie makaronu (najlepiej fusilli)
- 3 świeże ogórki
- pęczek świeżego kopru
Dressing
- 300 ml oliwy extra vergine
- 100 ml czerwonego octu winnego
- 200 g sera feta
- musztarda dijon
- miód wielokwiatowy
- garść świeżej mięty
Dressing
Krok 1
Nastawić duży garnek z wodą do zagotowania. Po zagotowaniu osolić i wrzucić makaron. Gotować zgodnie z czasem podanym na opakowaniu.
Krok 2
Po ugotowaniu makaron odcedzić i dokładnie przelać zimną wodą w celu zatrzymania procesu gotowania.
Krok 3
Do wysokiego naczynia wlać oliwę, ocet i pokruszyć ser feta. Dodać łyżkę musztardy, miodu oraz miętę. Całość dokładnie zmiksować ręcznym blenderem.
Krok 4
Ogórka dokładnie umyć, pozbyć się gniazd nasiennych (gniazda puszczają bardzo dużo wody i mogą rozwadniać sałatkę) i pokroić w małą kostkę.
Krok 5
Makaron wymieszać z dressingiem, posiekanym koprem, ogórkiem oraz kilkoma dodatkowymi łyżkami oliwy.