wydrukuj przepis
Lista składników

opakowanie makaronu Barilla (najlepiej fusilli)
3 świeże ogórki
pęczek świeżego kopru
doniczka świeżej mięty
300 ml oliwy extra vergine
100 ml czerwonego octu winnego
200 g sera feta
musztarda dijon
miód wielokwiatowy

Odświeżająca sałatka makaronowa

Wykonanie

  1. Nastawić duży garnek z wodą do zagotowania. Po zagotowaniu osolić i wrzucić makaron. Gotować zgodnie z czasem podanym na opakowaniu.
  2. Po ugotowaniu makaron odcedzić i dokładnie przelać zimną wodą w celu zatrzymania procesu gotowania.
  3. Do wysokiego naczynia wlać oliwę, ocet i pokruszyć ser feta. Dodać łyżkę musztardy, miodu oraz duży pęczek mięty. Całość dokładnie zmiksować ręcznym blenderem.
  4. Ogórka dokładnie umyć, pozbyć się gniazd nasiennych (gniazda puszczają bardzo dużo wody i mogą rozwadniać sałatkę) i pokroić w małą kostkę.
  5. Makaron wymieszać z dressingiem, posiekanym koprem, ogórkiem oraz kilkoma dodatkowymi łyżkami oliwy.