Frytki z batatów z wędzoną papryką

wydrukuj przepis

Lista składników

2 bataty
5-6 łyżek oliwy z oliwek extra virgin
2 łyżki tahini
2 łyżki sosu sojowego tamari
1 łyżeczka syropu klonowego
1 łyżeczka musztardy Dijon
1 łyżeczka wędzonej papryki
1 łyżeczka słodkiej papryki
½ łyżeczki ostrej papryki
1 łyżeczka suszonego tymianku
sól i pieprz

Wykonanie

1. Bataty bardzo dokładnie szorujemy (można je również obrać ze skórki) i kroimy na kawałki wielkości frytek.
2. W większej misce mieszamy resztę składników. Do masy wrzucamy kawałki batatów i dokładnie mieszamy, najlepiej za pomocą dłoni.
3. Całość przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy do miękkości w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez ok. 30 min, co jakiś czas mieszając.