wydrukuj przepis
Lista składników

8 jajek z wolnego wybiegu
1 wędzona makrela
2 ogórki konserwowe
1 pęczek pietruszki
1 łyżka kaparów
1 łyżka musztardy
2 łyżki oliwy
sól
pieprz
1 łyżeczka wędzonej papryki

Jajka faszerowane na Wielkanoc

Wykonanie

1. Włóż jajka do rondla z wodą i od momentu, jak woda zacznie wrzeć, gotuj je przez 4,5 minuty.
2. Ugotowane jajka przepłucz lodowatą wodą. Uderz lekko na górze i na dole i zacznij delikatnie rolować skorupkę, obierając jajko.
3. Obrane jajko przetnij na pół, wyjmij delikatnie żółtko i przełóż do miski.
4. Oddziel mięso makreli od ości, rozdrobnij palcami i dodaj do ugotowanych żółtek.
5. Pokrój drobno ogórki, pietruszkę oraz kapary i wymieszaj z pozostałymi składnikami.
6. Dodaj musztardę, oliwę oraz dopraw solą i pieprzem do smaku. Całość dokładnie wymieszaj, aby powstał kleisty farsz.
7. Nałóż farsz do jajek i przed podaniem posyp je wędzoną papryką.

Warto wiedzieć

Wyjmij jajka z lodówki, aby nabrały temperatury pokojowej. Dzięki temu nie pękną podczas gotowania. Zamiast wędzonej papryki możesz użyć zwykłą w proszku – ostrą lub łagodną, w zależności od preferencji.