wydrukuj przepis
Lista składników
  • 8 jajek z wolnego wybiegu

Farsz

  • 1 wędzona makrela
  • 2 ogórki konserwowe
  • 1 pęczek pietruszki
  • 1 łyżka kaparów
  • 1 łyżka musztardy
  • 2 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki

Jajka faszerowane na Wielkanoc

Krok 1

Jajka włożyć do rondla z wodą i od momentu, jak woda zacznie wrzeć, gotować je przez 4,5 minuty.

Krok 2

Ugotowane jajka przepłukać lodowatą wodą. Uderzyć lekko na górze i na dole i zacząć delikatnie rolować skorupkę, obierając jajko.

Krok 3

Obrane jajko przeciąć na pół, wyjąć delikatnie żółtko i przełożyć do miski.

Krok 4

Oddzielić mięso makreli od ości, rozdrobnić palcami i dodać do ugotowanych żółtek.

Krok 5

Pokroić drobno ogórki, pietruszkę oraz kapary i wymieszać z pozostałymi składnikami.

Krok 6

Dodać musztardę, oliwę oraz doprawić solą i pieprzem do smaku. Całość dokładnie wymieszać, aby powstał kleisty farsz.

Krok 7

Nałożyć farsz do jajek i przed podaniem posypać je wędzoną papryką.

Warto wiedzieć

Aby jajka nabrały temperatury pokojowej, należy wyjąć je z lodówki. Dzięki temu nie pękną podczas gotowania. Zamiast wędzonej papryki można użyć zwykłej w proszku – ostrej lub łagodnej, w zależności od preferencji.

Szukaj produktów SPAR w naszych sklepach