- 8 jajek z wolnego wybiegu
Farsz
- 1 wędzona makrela
- 2 ogórki konserwowe
- 1 pęczek pietruszki
- 1 łyżka kaparów
- 1 łyżka musztardy
- 2 łyżki oliwy
- sól
- pieprz
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
Farsz
Krok 1
Jajka włożyć do rondla z wodą i od momentu, jak woda zacznie wrzeć, gotować je przez 4,5 minuty.
Krok 2
Ugotowane jajka przepłukać lodowatą wodą. Uderzyć lekko na górze i na dole i zacząć delikatnie rolować skorupkę, obierając jajko.
Krok 3
Obrane jajko przeciąć na pół, wyjąć delikatnie żółtko i przełożyć do miski.
Krok 4
Oddzielić mięso makreli od ości, rozdrobnić palcami i dodać do ugotowanych żółtek.
Krok 5
Pokroić drobno ogórki, pietruszkę oraz kapary i wymieszać z pozostałymi składnikami.
Krok 6
Dodać musztardę, oliwę oraz doprawić solą i pieprzem do smaku. Całość dokładnie wymieszać, aby powstał kleisty farsz.
Krok 7
Nałożyć farsz do jajek i przed podaniem posypać je wędzoną papryką.
Aby jajka nabrały temperatury pokojowej, należy wyjąć je z lodówki. Dzięki temu nie pękną podczas gotowania. Zamiast wędzonej papryki można użyć zwykłej w proszku – ostrej lub łagodnej, w zależności od preferencji.