- 2 szklanki mąki pszennej
- 1,5 szklanki mleka
- 2 jajka
- 75 g roztopionego masła
- 3 czubate łyżki cukru
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Krok 1
Połączyć mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem i solą. Roztrzepać jajka.
Krok 2
Połączyć mleko z masłem, dosypać mieszankę sypkich składników. Całość wymieszać aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
Krok 3
Smażyć ciasto na suchej nieprzywierającej patelni z obu stron, tak długo aż będą rumiane.
Krok 4
Tak przygotowane pancakes polać syropem klonowym lub czekoladą.
Pancakes można podawać je na wiele różnych sposobów: z czekoladą, bitą śmietaną, owocami, herbatnikami, serkiem homogenizowanym lub jak podaje amerykańska tradycja, z syropem klonowym.