Pancakes

wydrukuj przepis

Lista składników

2 szklanki mąki pszennej
1,5 szklanki mleka
2 jajka
75 g roztopionego masła
3 czubate łyżki cukru
3 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

Wykonanie

1. Połącz mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem i solą.
2. Roztrzep jajka.
3. Połącz mleko z masłem, dosyp mieszankę sypkich składników.
4. Całość mieszaj aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
5. Smaż ciasto na suchej nieprzywierającej patelni z obu stron, tak długo aż będą rumiane.
6. Tak przygotowane pancakes polej syropem klonowym lub czekoladą.

Warto wiedzieć

Pancakes można podawać je na wiele różnych sposobów: z czekoladą, bitą śmietaną, owocami, herbatnikami, serkiem homogenizowanym lub jak podaje amerykańska tradycja, z syropem klonowym.