wydrukuj przepis
Lista składników

200 g kaszy jaglanej
3 łyżki nieaktywnych płatków drożdżowych
1 łyżka rozpuszczonego oleju kokosowego extra virgin
1 lyżeczka musztardy Dijon
2 łyżeczki oregano
1 łyżeczka suszonego tymianku
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1/2 łyżeczki wędzonej papryki
1/3 łyżeczki ostrej papryki
1/3 łyżeczki suszonego czosnku
1/2-1/3 łyżeczki soli
świeżo mielony pieprz

Frytki jaglane

Wykonanie

  1. Kaszę jaglaną gotujemy według podstawowego przepisu.
  2. Ugotowaną kaszę, jeszcze ciepłą, przekładamy do miski. Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy.
  3. Całość przekładamy do blaszki 20×20 cm wyłożonej papierem do papierem do pieczenia. Mocno przyciskamy masę do dna. Całość pozostawiamy na 1-2 h.
  4. Za pomocą papieru do pieczenia przekładamy stężałą masę na deskę do krojenia. Kroimy na niewielkie kawałki wielkości frytek i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C (termoobieg) na 15 min. Po tym czasie przewracamy frytki na drugą stronę i pieczemy kolejne 15 min.