wydrukuj przepis
Lista składników
  • 200 g kaszy jaglanej
  • 3 łyżki nieaktywnych płatków drożdżowych
  • 1 łyżka rozpuszczonego oleju kokosowego extra virgin
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 2 łyżeczki oregano
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/3 łyżeczki suszonego czosnku
  • 1/2-1/3 łyżeczki soli
  • świeżo mielony pieprz

Frytki jaglane

Krok 1

Kaszę jaglaną ugotować według podstawowego przepisu.

Krok 2

Ugotowaną kaszę, jeszcze ciepłą, przełożyć do miski. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać.

Krok 3

Całość przełożyć do blaszki 20×20 cm wyłożonej papierem do papierem do pieczenia. Mocno przycisnąć masę do dna. Całość pozostawić na 1-2 h.

Krok 4

Za pomocą papieru do pieczenia przełożyć stężałą masę na deskę do krojenia. Kroić na niewielkie kawałki wielkości frytek i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Krok 5

Całość włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (termoobieg) na 15 min. Po tym czasie przewrócić frytki na drugą stronę i piec kolejne 15 min.

Szukaj produktów SPAR w naszych sklepach