Żeberka BBQ
Krok 1
Żeberka umyć, osuszyć i usunąć błony. Podzielić żeberka na porcje z 2-3 kostkami.
Krok 2
Czosnek obrać, rozgnieść i zmiksować w blenderze lub utrzeć wraz z drobno posiekaną cebulą, oliwą, sosem sojowym, miodem, cukrem trzcinowym, ketchupem, musztardą, octem balsamicznym, chili (można usunąć pestki dla złagodzenia ostrości) oraz przyprawą 5 smaków.
Krok 3
Przygotowaną marynatą polać żeberka i mocno wetrzeć rękoma. Odstawić żeberka do marynowania na min. 3 godziny a najlepiej na całą noc w naczyniu szczelnie przykrytym folią spożywczą.
Krok 4
Rozgrzać grill lub piekarnik do temp 180°C , żeberka spakować w szczelnie zamknięte pakuneczki z folii aluminiowej i grillować przez 1,5 godziny.
Krok 5
Upieczone żeberka powinny być miękkie i soczyste. Przed podaniem posmarować ponownie marynatą i posypać kolendrą.
Warto wiedzieć
Żeberka podawaj z kolbą kukurydzy i ryżem. Przed podaniem żeberka posyp posiekanymi orzeszkami ziemnymi