wydrukuj przepis
Lista składników

1,5 kg żeberek wieprzowych
2 ząbki czosnku
1 cebula
2 łyżki oliwy
4 łyżki sosu sojowego
1 łyżka miodu
2 łyżki cukru trzcinowego
6 łyżek ketchupu
2 łyżki ostrej musztardy
2 łyżki octu balsamicznego
2 papryczki chili
2 łyżeczki przyprawy 5 smaków
pęczek kolendry

Żeberka BBQ

Wykonanie

Żeberka umyj, osusz i usuń błony. Podziel żeberka na porcje z 2-3 kostkami.

Czosnek obierz, rozgnieć i zmiksuj w blenderze lub utrzyj wraz z drobno posiekaną cebulą, oliwą, sosem sojowym, miodem, cukrem trzcinowym, ketchupem, musztardą, octem balsamicznym, chili (usuń pestki jeśli nie lubisz ostrych potraw) oraz przyprawą 5 smaków.

Przygotowaną marynatą polej żeberka i  mocno wetrzyj rękoma. Odstaw żeberka do marynowania na min. 3 godziny a najlepiej na całą noc w naczyniu szczelnie przykrytym folią spożywczą.

Rozgrzej grill lub piekarnik do temp 180°C , żeberka spakuj w szczelnie zamknięte pakuneczki z folii aluminiowej i grilluj przez 1,5 godziny.

Upieczone żeberka powinny być miękkie i soczyste. Przed podaniem posmaruj ponownie marynatą i posyp kolendrą.

 

Warto wiedzieć

Żeberka podawaj z kolbą kukurydzy i ryżem. Przed podaniem żeberka posyp posiekanymi orzeszkami ziemnymi