Żeberka BBQ
Wykonanie
Żeberka umyj, osusz i usuń błony. Podziel żeberka na porcje z 2-3 kostkami.
Czosnek obierz, rozgnieć i zmiksuj w blenderze lub utrzyj wraz z drobno posiekaną cebulą, oliwą, sosem sojowym, miodem, cukrem trzcinowym, ketchupem, musztardą, octem balsamicznym, chili (usuń pestki jeśli nie lubisz ostrych potraw) oraz przyprawą 5 smaków.
Przygotowaną marynatą polej żeberka i mocno wetrzyj rękoma. Odstaw żeberka do marynowania na min. 3 godziny a najlepiej na całą noc w naczyniu szczelnie przykrytym folią spożywczą.
Rozgrzej grill lub piekarnik do temp 180°C , żeberka spakuj w szczelnie zamknięte pakuneczki z folii aluminiowej i grilluj przez 1,5 godziny.
Upieczone żeberka powinny być miękkie i soczyste. Przed podaniem posmaruj ponownie marynatą i posyp kolendrą.
Warto wiedzieć
Żeberka podawaj z kolbą kukurydzy i ryżem. Przed podaniem żeberka posyp posiekanymi orzeszkami ziemnymi