wydrukuj przepis
Lista składników
  • 1,5 kg żeberek wieprzowych

Marynata

  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oliwy
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 6 łyżek ketchupu
  • 2 łyżki ostrej musztardy
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 2 papryczki chili
  • 2 łyżeczki przyprawy 5 smaków
  • pęczek kolendry

Żeberka BBQ

Krok 1

Żeberka umyć, osuszyć i usunąć błony. Podzielić żeberka na porcje z 2-3 kostkami.

Krok 2

Czosnek obrać, rozgnieść i zmiksować w blenderze lub utrzeć wraz z drobno posiekaną cebulą, oliwą, sosem sojowym, miodem, cukrem trzcinowym, ketchupem, musztardą, octem balsamicznym, chili (można usunąć pestki dla złagodzenia ostrości) oraz przyprawą 5 smaków.

Krok 3

Przygotowaną marynatą polać żeberka i  mocno wetrzeć rękoma. Odstawić żeberka do marynowania na min. 3 godziny a najlepiej na całą noc w naczyniu szczelnie przykrytym folią spożywczą.

Krok 4

Rozgrzać grill lub piekarnik do temp 180°C , żeberka spakować w szczelnie zamknięte pakuneczki z folii aluminiowej i grillować przez 1,5 godziny.

Krok 5

Upieczone żeberka powinny być miękkie i soczyste. Przed podaniem posmarować ponownie marynatą i posypać kolendrą.

Warto wiedzieć

Żeberka podawaj z kolbą kukurydzy i ryżem. Przed podaniem żeberka posyp posiekanymi orzeszkami ziemnymi

Szukaj produktów SPAR w naszych sklepach