- 4 podudzia z kurczaka
- przyprawa do kurczaka
- oliwa (do smażenia)
Sos
- 1 czerwona papryka
- 40 dag pomidorów malinowych
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 300 ml bulionu
- oregano
- sól, pieprz
Sos
Krok 1
Cebulę i czosnek obrać i posiekać. Paprykę rozciąć, usunąć pestki i pokroić w kostkę.
Krok 2
Udka kurczaka umyć, dokładnie wytrzeć. Oprószyć przyprawą i zarumienić ze wszystkich stron na mocno rozgrzanej oliwie. Gotowe mięso zdjąć z patelni.
Krok 3
Na tłuszczu ze smażenia mięsa zeszklić cebulę i czosnek. Następnie podsmażyć przez kilka minut pokrojone wcześniej warzywa. Podlać je bulionem i gotować bez przykrycia do momentu odparowania połowy płynu.
Krok 4
Później dodać pokrojone w kostkę pomidory malinowe. Przyprawić solą, pieprzem i suszonym oregano.
Krok 5
Całość doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć płomień i dusić kilka minut. Do pomidorowego sosu włożyć mięso. Dusić razem około 40 minut (do miękkości mięsa). Można serwować z makaronem, ryżem lub pieczonymi ziemniakami.