wydrukuj przepis
Lista składników
  • 4 podudzia z kurczaka
  • przyprawa do kurczaka
  • oliwa (do smażenia)

Sos

  • 1 czerwona papryka
  • 40 dag pomidorów malinowych
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 300 ml bulionu
  • oregano
  • sól, pieprz

Duszone podudzia w sosie pomidorowo-paprykowym

Krok 1

Cebulę i czosnek obrać i posiekać. Paprykę rozciąć, usunąć pestki i pokroić w kostkę.

Krok 2

Udka kurczaka umyć, dokładnie wytrzeć. Oprószyć przyprawą i zarumienić ze wszystkich stron na mocno rozgrzanej oliwie. Gotowe mięso zdjąć z patelni.

Krok 3

Na tłuszczu ze smażenia mięsa zeszklić cebulę i czosnek. Następnie podsmażyć przez kilka minut pokrojone wcześniej warzywa. Podlać je bulionem i gotować bez przykrycia do momentu odparowania połowy płynu.

Krok 4

Później dodać pokrojone w kostkę pomidory malinowe. Przyprawić solą, pieprzem i suszonym oregano.

Krok 5

Całość doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć płomień i dusić kilka minut. Do pomidorowego sosu włożyć mięso. Dusić razem około 40 minut (do miękkości mięsa). Można serwować z makaronem, ryżem lub pieczonymi ziemniakami.

 

 

Szukaj produktów SPAR w naszych sklepach