wydrukuj przepis
Lista składników

4 podudzia z kurczaka
1 czerwona papryka
40 dag pomidorów malinowych
1 cebula
3 ząbki czosnku
300 ml bulionu
przyprawa do kurczaka
oregano
sól, pieprz
oliwa do smażenia

Duszone podudzia w sosie pomidorowo-paprykowym

Wykonanie

  1. Cebulę i czosnek obrać i posiekać. Paprykę rozciąć, usunąć pestki i pokroić w kostkę.
  2. Udka kurczaka umyć, dokładnie wytrzeć. Oprószyć przyprawą i zarumienić ze wszystkich stron na mocno rozgrzanej oliwie. Gotowe mięso zdjąć z patelni.
  3. Na tłuszczu ze smażenia mięsa zeszklić cebulę i czosnek. Następnie podsmażyć przez kilka minut pokrojone wcześniej warzywa. Podlać je bulionem i gotować bez przykrycia do momentu odparowania połowy płynu. Później dodać pokrojone w kostkę pomidory malinowe. Przyprawić solą, pieprzem i suszonym oregano.
  4. Całość doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć płomień i dusić kilka minut. Do pomidorowego sosu włożyć mięso. Dusić razem około 40 minut (do miękkości mięsa). Można serwować z makaronem, ryżem lub pieczonymi ziemniakami.

 

Warto wiedzieć

Danie dla 4 os.  – 12 zł