wydrukuj przepis
Lista składników

500 g mąki
400 g maślanki
2 jajka z wolnego chowu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki cukru trzcinowego
4 łyżki wiórków kokosowych
syrop klonowym
truskawki
jeżyny

Maślankowe naleśniki z syropem klonowym

Wykonanie

  1. Wymieszaj mąkę z maślanką, jajkami, proszkiem do pieczenia oraz cukrem, aby powstała jednolita, gęsta masa. Ciasto na amerykańskie Pan Cake’s powinno być bardziej gęste niż na klasyczne polskie naleśniki. Pamiętaj, aby nie było grudek.
  2. Na suchej patelni upraż wiórki kokosowe, aż będą lekko złociste i aromatyczne.
  3. Patelnię teflonową natrzyj oliwą i zacznij smażyć naleśniki, po 3 za jednym razem. Naleśniki podczas smażenia powinno lekko urosnąć. Naleśniki smaż z każdej strony ok. 2 minuty.
  4. Usmażone naleśniki przełóż na ręcznik papierowy, aby usunąć nadmiar tłuszczu.
  5. Naleśniki smaż, aż skończy się całe ciasto.
  6. Naleśniki podawaj polane syropem klonowym, z owocami i posypanem prażonym kokosem. Pycha!