wydrukuj przepis
Lista składników
  • 4 jajka
  • sól
  • olej (do smażenia)

Farsz

  • 1 mała cebula
  • 200 g filetu z indyka
  • 5 pieczarek
  • 4 łyżki przecieru pomidorowego
  • 3 łyżki mrożonego groszku
  • 2 łyżki kukurydzy z puszki, odsączonej
  • 1 szklanka ugotowanego ryżu
  • sos jasny sojowy

Dodatkowo

  • ketchup (do podania)

Omurice – japoński omlet ze smażonym ryżem z indykiem

Krok 1

Cebulę obrać i posiekać w drobną kostkę. Filet z indyka także pokroić w kostkę.

Krok 2

Groszek zalać wrzątkiem, odstawić na 5 min i odcedzić na sicie. Pieczarki obrać, posiekać w plasterki. Jajka roztrzepać trzepaczką ze szczyptą soli.

Krok 3

Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę, smażyć przez około 3 min, od czasu do czasu zamieszać. Dodać mięso i smażyć około 5 min. Dołożyć pieczarki i smażyć je przez kolejne 3-4 min. Dodać ryż, przecier pomidorowy, całość dokładnie wymieszać. Doprawić sosem sojowym do smaku (1-2 łyżki), dodać groszek i kukurydzę, gotować przez kolejne 2-3 min.

Krok 4

Całość przełożyć do miseczki i przykryć. Patelnię wyczyścić i wytrzeć. Wylać na nią ponownie olej. Na rozgrzaną patelnię wylać połowę masy jajecznej.

Krok 5

Kiedy spód omletu się zetnie, na połowie omletu wyłożyć ½ farszu ryżowego, a następnie złożyć omlet i przełożyć na talerz. W ten sam sposób przygotować drugi omlet. Omurice podawać z dodatkiem ketchupu.

Szukaj produktów SPAR w naszych sklepach