wydrukuj przepis
Lista składników

1 mała cebula
200 g filetu z indyka
5 pieczarek
4 łyżki przecieru pomidorowego
3 łyżki mrożonego groszku
2 łyżki kukurydzy z puszki, odsączonej
1 szklanka ugotowanego ryżu
sos jasny sojowy
4 jajka
sól
olej do smażenia
ketchup do podania

Omurice – japoński omlet ze smażonym ryżem z indykiem

Wykonanie

Cebulę obieramy i siekamy w drobną kostkę. Filet z indyka także kroimy w kostkę. Groszek zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 5 min i odcedzamy na sicie. Pieczarki obieramy, siekamy w plasterki. Jajka roztrzepujemy trzepaczką ze szczyptą soli. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, smażymy przez około 3 min, od czasu do czasu mieszamy. Dodajemy mięso i smażymy około 5 min. Dokładamy pieczarki i smażymy je przez kolejne 3-4 min. Dodajemy ryż, przecier pomidorowy, całość dokładnie mieszamy. Doprawiamy sosem sojowym do smaku (1-2 łyżki), dodajemy groszek i kukurydzę, gotujemy przez kolejne 2-3 min. Całość przekładamy do miseczki i przykrywamy. Patelnię czyścimy i wycieramy. Wylewamy na nią ponownie olej. Na rozgrzaną patelnię wylewamypołowę masy jajecznej. Kiedy spód omletu się zetnie, na połowie omletu wykładamy ½ farszu ryżowego, a następnie składamy omlet i przekładamy na talerz. W ten sam sposób przygotowujemy drugi omlet. Omurice podajemy z dodatkiem ketchupu.