- 500 g mąki pszennej
- 7 g suchych drożdży
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki soli
- 4 łyżki płatków owsianych
- 400 ml ciepłej wody
Dodatkowo
- tłuszcz i bułka tarta (do wysmarowania formy)
Dodatkowo
Krok 1
Wsypać drożdże do ciepłej wody, dokładnie wymieszać i odstawić na kilka minut na bok.
Krok 2
Pozostałe składniki o sypkiej konsystencji (oprócz bułki tartej) wymieszać w dużej misce. Wlać do nich wodę z drożdżami. Wszystko dokładnie wymieszać aż do uzyskania zwartej masy.
Krok 3
Odstawić ciasto na 30 minut do wyrośnięcia (najlepiej pod przykryciem). Posmarować formę tłuszczem i posypać ją bułką tartą.
Krok 4
Wyrośnięte ciasto przełożyć do formy. Włożyć formę do nagrzanego piekarnika (200°C) na 1h.
Pszenny chleb jest lekkostrawny, więc na pewno przypadnie do gustu wszystkim członkom rodziny, zarówno dzieciom, jak i dziadkom (bez obaw mogą go spożywać osoby cierpiące na nadkwasotę, wrzody lub inne choroby układu pokarmowego).