wydrukuj przepis
Lista składników
  • 1 cytryna
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 duże (lub 8 mniejszych) udka kurczaka ze skórą
  • 1 pęczek świeżego oregano
  • 500 g pomidorów
  • 125 g mieszanych zielonych i czarnych oliwek
  • sól (płatki) i grubo zmielony czarny pieprz
  • oliwa z oliwek do smażenia

Cytrynowe marynowane udka z kurczaka z pomidorami, oliwkami i oregano

Krok 1

Marynata: Wyszorować cytrynę, drobno zetrzeć skórkę i wycisnąć sok z cytryny. Wymieszać sok ze skórką z cytryny, dodać kilka łyżek oliwy z oliwek, trochę drobno posiekanego oregano i czosnku i doprawić czarnym pieprzem.

Krok 2

Udka kurczaka (skórą do góry) umieścić w marynacie na ok. 2 godziny i trzymać pod przykryciem w lodówce. Rozgrzać piekarnik do 200°C.

Krok 3

Po 2 godzinach wyjąć udka z lodówki, zetrzeć nadmiar marynaty i smażyć najpierw od strony skóry. Smażyć tak długo, aż będą chrupiące. Następnie umieścić je na tacy do pieczenia i ułożyć wokół nich pomidory pokrojone na ćwiartki i oliwki.

Krok 4

Skropić oliwą z oliwek i posypać oregano, solą i pieprzem. Piec udka w piekarniku przez około 15 do 20 minut, aż zostaną ugotowane, a pomidory będą miękkie. Udekorować świeżym oregano.

 

*Danie dobrze smakuje z młodymi ziemniakami zapiekanymi w skórce z cytryną, czosnkiem i rozmarynem.

Szukaj produktów SPAR w naszych sklepach
Facebook
Instagram
Sklep e-spar.pl
LinkedIn