- 1 cytryna
- 1 ząbek czosnku
- 4 duże (lub 8 mniejszych) udka kurczaka ze skórą
- 1 pęczek świeżego oregano
- 500 g pomidorów
- 125 g mieszanych zielonych i czarnych oliwek
- sól (płatki) i grubo zmielony czarny pieprz
- oliwa z oliwek do smażenia
Krok 1
Marynata: Wyszorować cytrynę, drobno zetrzeć skórkę i wycisnąć sok z cytryny. Wymieszać sok ze skórką z cytryny, dodać kilka łyżek oliwy z oliwek, trochę drobno posiekanego oregano i czosnku i doprawić czarnym pieprzem.
Krok 2
Udka kurczaka (skórą do góry) umieścić w marynacie na ok. 2 godziny i trzymać pod przykryciem w lodówce. Rozgrzać piekarnik do 200°C.
Krok 3
Po 2 godzinach wyjąć udka z lodówki, zetrzeć nadmiar marynaty i smażyć najpierw od strony skóry. Smażyć tak długo, aż będą chrupiące. Następnie umieścić je na tacy do pieczenia i ułożyć wokół nich pomidory pokrojone na ćwiartki i oliwki.
Krok 4
Skropić oliwą z oliwek i posypać oregano, solą i pieprzem. Piec udka w piekarniku przez około 15 do 20 minut, aż zostaną ugotowane, a pomidory będą miękkie. Udekorować świeżym oregano.
*Danie dobrze smakuje z młodymi ziemniakami zapiekanymi w skórce z cytryną, czosnkiem i rozmarynem.