facebook - skrypt piksela
wydrukuj przepis
Lista składników

Spód

  • 200 g herbatników
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 110 gramów niesolonego masła, roztopionego

Krem

  • 200 gramów serka śmietankowego
  • 150 gramów cukru
  • 450 ml bitej śmietany
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Galaretka:

  • 2 opakowania galaretki truskawkowej (po 85 g)
  • 500 ml wrzącej wody
  • 250 ml zimnej wody
  • truskawki

Ciasto z galaretką truskawkową

Krok 1

Rozgrzać piekarnik do 180 stopni Celsjusza.

Krok 2

Herbatniki rozdrobnić, pokruszyć – wałkiem do ciasta lub przy pomocy miksera.

Krok 3

W misce wymieszać cukier, roztopione masło i pokruszone herbatniki. Zagnieść na ciasto, a następnie wyłożyć nim dno i brzegi naczynia do pieczenia. Piec ciasto przez 10 minut, wyjąć i pozostawić do ostygnięcia.

Krok 4

W dużej misce ubić składniki kremu na średnich obrotach miksera, do uzyskania gładkiej i kremowej konsystencji. Rozłożyć krem na schłodzonym cieście i włożyć do lodówki na co najmniej 30 minut

Krok 5

Wymieszać galaretkę z gorącą wodę, aż galaretka całkowicie się rozpuści. Dodać kawałki truskawek, ponownie wymieszać. Wstawić galaretkę z truskawkami do lodówki na 20 minut lub do momentu, aż zacznie gęstnieć. Ścinającą się galaretkę z truskawkami przełożyć delikatnie na schłodzony krem.

Krok 6

Wstawić ciasto do lodówki i pozostawić do zastygnięcia na co najmniej 2 godziny lub do momentu, aż galaretka stężeje. Można udekorować ciasto bitą śmietaną i plasterkami truskawek.

Facebook
Instagram
Sklep e-spar.pl
LinkedIn
YouTube