Ciasto z galaretką truskawkową
Krok 1
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
Krok 2
Herbatniki rozdrobnić, pokruszyć – wałkiem do ciasta lub przy pomocy miksera.
Krok 3
W misce wymieszać cukier, roztopione masło i pokruszone herbatniki. Zagnieść na ciasto, a następnie wyłożyć nim dno i brzegi naczynia do pieczenia. Piec ciasto przez 10 minut, wyjąć i pozostawić do ostygnięcia.
Krok 4
W dużej misce ubić składniki kremu na średnich obrotach miksera, do uzyskania gładkiej i kremowej konsystencji. Rozłożyć krem na schłodzonym cieście i włożyć do lodówki na co najmniej 30 minut
Krok 5
Wymieszać galaretkę z gorącą wodę, aż galaretka całkowicie się rozpuści. Dodać kawałki truskawek, ponownie wymieszać. Wstawić galaretkę z truskawkami do lodówki na 20 minut lub do momentu, aż zacznie gęstnieć. Ścinającą się galaretkę z truskawkami przełożyć delikatnie na schłodzony krem.
Krok 6
Wstawić ciasto do lodówki i pozostawić do zastygnięcia na co najmniej 2 godziny lub do momentu, aż galaretka stężeje. Można udekorować ciasto bitą śmietaną i plasterkami truskawek.