Chłodnik z rzodkiewki i imbiru na jogurcie roślinnym
Wykonanie
Rzodkiewki myję, kroję na cienkie plasterki lub ucieram na tarce. Pomidora szatkuję na drobno, końcówkę szczypioru kroję po skosie. Imbir obieram i ucieram na drobnej tarce.
1. Jogurt mieszamy w miseczce z rzodkiewką, utartym imbirem, pomidorem, zalewą z kaparów, pieprzem i solą do smaku. Posypujemy utartym chlebem i grubym szczypiorem.
2. Kromkę chleba ucieramy na tarce lub kruszymy na drobne kawałki i przesmażamy na maśle klarowanym z dodatkiem korzennej przyprawy.
3. Do każdej porcji dodajemy kilka malin. Serwujemy od razu po przygotowaniu.
Do jogurtu można dodać tak naprawdę wszystkie końcówki warzyw i świeżych ziół – dodatek kolendry czy pachnącego lubczyku zmieni smak tego samego chłodniku nie do poznania!