wydrukuj przepis
Lista składników
  • szklanka jogurtu roślinnego
  • 5 rzodkiewek
  • 2 cm kawałek imbiru
  • połówka pomidora
  • końcówka grubego szczypioru
  • zalewa z kaparów
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • 1/3 łyżeczki czarnej soli (kalah namak)

Posypka

  • kilka kromek chleba
  • płaska łyżka masła klarowanego
  • przyprawa korzenna

Dodatkowo

  • kilka malin

Dekoracja

  • gałązka rozmarynu
  • garść świeżej mięty

Chłodnik z rzodkiewki i imbiru na jogurcie roślinnym

Krok 1

Rzodkiewki umyć, pokroić na cienkie plasterki lub zetrzeć na tarce. Pomidora poszatkować na drobno, końcówkę szczypioru skroić po skosie. Imbir obrać i utrzeć na drobnej tarce.

Krok 2

Kromkę chleba utrzeć na tarce lub pokruszyć na drobne kawałki i przysmażyć na maśle klarowanym z dodatkiem korzennej przyprawy.

Krok 3

Jogurt wymieszać w miseczce z rzodkiewką, utartym imbirem, pomidorem, zalewą z kaparów, pieprzem i solą do smaku. Posypać utartym chlebem i grubym szczypiorem.

Krok 4

Do każdej porcji dodać kilka malin. Udekorować świeżą miętą i rozmarynem. Serwować od razu po przygotowaniu.

Warto wiedzieć

Do jogurtu można dodać tak naprawdę wszystkie końcówki warzyw i świeżych ziół – dodatek kolendry czy pachnącego lubczyku zmieni smak tego samego chłodniku nie do poznania!

Szukaj produktów SPAR w naszych sklepach
Facebook
Instagram
Sklep e-spar.pl
LinkedIn