wydrukuj przepis
Lista składników

szklanka jogurtu roślinnego
5 rzodkiewek
kilka „zmęczonych już” malin
2 cm kawałek imbiru
połówka pomidora
końcówka grubego szczypioru
łyżka/dwie sosu sojowego
płaska łyżka masła klarowanego
świeżo mielony czarny pieprz
1/3 łyżeczki czarnej soli (kalah namak)
łyżka tahini
gałązka rozmarynu
garść świeżej mięty do dekoracji

Chłodnik z rzodkiewki i imbiru na jogurcie roślinnym

Wykonanie

Rzodkiewki myję, kroję na cienkie plasterki lub ucieram na tarce. Pomidora szatkuję na drobno, końcówkę szczypioru kroję po skosie. Imbir obieram i ucieram na drobnej tarce.

1. Jogurt mieszamy w miseczce z rzodkiewką, utartym imbirem, pomidorem, zalewą z kaparów, pieprzem i solą do smaku. Posypujemy utartym chlebem i grubym szczypiorem.

2. Kromkę chleba ucieramy na tarce lub kruszymy na drobne kawałki i przesmażamy na maśle klarowanym z dodatkiem korzennej przyprawy.

3. Do każdej porcji dodajemy kilka malin. Serwujemy od razu po przygotowaniu.

Do jogurtu można dodać tak naprawdę wszystkie końcówki warzyw i świeżych ziół – dodatek kolendry czy pachnącego lubczyku zmieni smak tego samego chłodniku nie do poznania!