Pasta hummusowa
- 1 opakowanie gotowego hummusu lub ½ opakowania ciecierzycy
- ½ cytryny
- 2 łyżki pasty Tahini
- sól
Roladki
- 6 plastrów boczku
- 12 śliwek suszonych
- 4 gałązki tymianki
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki miodu lipowego
Dodatkowo
- 2 garście nachosów
Pasta hummusowa
Roladki
Dodatkowo
Krok 1
W przypadku suszonej ciecierzycy przygotować ją zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie namoczoną, ugotowaną i odcedzoną ciecierzycę zmiksować na gładką masę dodając stopniowo ciepłą wodę. Dodać pastę tahini, sok z cytryny oraz doprawić solą do smaku. Dokładnie wymieszać.
Krok 2
Zawinąć w ½ plastra boczku 1 śliwkę. Tak zrobić ze wszystkimi plasterkami boczku. Posypać całość tymiankiem. Na patelnię wlać 2 łyżki oliwy, rozgrzać i obsmażyć zawiniątka z boczku z każdej strony przez ok. 2 minuty, aby były złociste i chrupiące. Na koniec skropić miodem.
Krok 3
Wyłożyć humus do miski tworząc w środku małe zagłębienie, skropić całość oliwą, ułożyć zawiniątka z boczku. Podawać z nachosami.