- 5 łyżek masła
- pół szklanki miodu
- 3 duże, mocno dojrzałe banany
- 2 jajka
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- pół łyżeczki soli
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 2 szklanki mąki pełnoziarnistej
Krok 1:
Nagrzać piekarnik do 180° C, bądź z termoobiegiem na 160° C. Przygotować foremkę na chlebek i dokładnie natłuścić masłem.
Krok 2:
Obrać banany i rozdusić widelcem oraz rozpuścić masło.
Krok 3:
W misce wymieszać miód, rozgniecione banany oraz roztopione masło. Następnie do miski wbić jajka i dokładnie wymieszać z pozostałymi składnikami.
Krok 4:
Dodać sodę oczyszczoną, sól oraz ekstrakt waniliowy i wymieszać.
Krok 5:
Dodać mąkę i delikatnie wymieszać szpatułką, do połączenia składników. Wlać masę do foremki i umieścić w centralnej części piekarnika. Piec 60 min.
Krok 6
Po upłynięciu czasu, sprawdzić środek chlebka wbijając w niego drewniany patyczek lub nóż. Jeśli pozostanie mokre ciasto, należy pozostawić chlebek w piekarniku na kilka dodatkowych minut.
Krok 7
Upieczony chlebek wyciągnąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia, a później obrócić formę do góry dnem i delikatnie postukać.