facebook - skrypt piksela
wydrukuj przepis
Lista składników
  • 5 łyżek masła
  • pół szklanki miodu
  • 3 duże, mocno dojrzałe banany
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • pół łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 szklanki mąki pełnoziarnistej

Chlebek bananowy

Krok 1:

Nagrzać piekarnik do 180° C, bądź z termoobiegiem na 160° C. Przygotować foremkę na chlebek i dokładnie natłuścić masłem.

Krok 2:

Obrać banany i rozdusić widelcem oraz rozpuścić masło.

Krok 3:

W misce wymieszać miód, rozgniecione banany oraz roztopione masło. Następnie do miski wbić jajka i dokładnie wymieszać z pozostałymi składnikami.

Krok 4:

Dodać sodę oczyszczoną, sól oraz ekstrakt waniliowy i wymieszać.

Krok 5:

Dodać mąkę i delikatnie wymieszać szpatułką, do połączenia składników. Wlać masę do foremki i umieścić w centralnej części piekarnika. Piec 60 min.

Krok 6

Po upłynięciu czasu, sprawdzić środek chlebka wbijając w niego drewniany patyczek lub nóż. Jeśli pozostanie mokre ciasto, należy pozostawić chlebek w piekarniku na kilka dodatkowych minut.

Krok 7

Upieczony chlebek wyciągnąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia, a później obrócić formę do góry dnem i delikatnie postukać.

Facebook
Instagram
Sklep e-spar.pl
LinkedIn
YouTube