wydrukuj przepis
Lista składników

300 g wołowiny zrazowej bez kości
placki tortilli
1 cebula biała
kostka sera żółtego (gouda lub emmentaler)
oopakowanie pomidorków cherry
świeża kolendra
1 limonka
suszona papryka ostra
kmin rzymski

Quesadillas z duszoną wołowiną i salsą

Wykonanie

  1. Wołowinę pokroić w jak najcieńsze paski (koniecznie kroić w poprzek włókien). Doprawić solą, papryką i kminiem rzymskim.
  2. Smażyć na mocno rozgrzanej patelni, dodać pół posiekanej w paski cebuli i dusić pod przykryciem 15 minut.
  3. Zetrzeć na tarce ser żółty, następnie wymieszać z wołowiną. Tortillę złożyć na pół i na jednej części położyć połowę nadzienia.
  4. Opiekać na suchej i lekko rozrzanej patelni, aż ser się rozpuści a tortilla zrumieni.
  5. W międzyczasie pokroić drobno pomidorki, dodać łyżeczkę posiekanej drobno cebuli, sok z limonki, posiekaną garść kolendry oraz sól i pieprz.