facebook - skrypt piksela
wydrukuj przepis
Lista składników
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • siekana kolendra (do dekoracji)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 450 g sosu pomidorowego w puszce
  • 1 posiekana w kostkę cebula
  • 450 g mleka kokosowego w puszce
  • chlebek naan, do podawania
  • 5 drobno posiekanych ząbków czosnku
  • 1/4 łyżki mielonego czarnego pieprzu
  • 1 łyżka startego imbiru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka mielonej kurkumy
  • ryż, do podawania
  • 900 g udek z kurczaka bez kości i skóry, pokrojonych na 2-3 cm kawałki
  • 1 łyżka przyprawy garam masala
  • 1 pokrojona w kostkę czerwona papryka

Butter chicken

Krok 1

Rozgrzać olej na patelni o grubym dnie. Gdy będzie gorący, podsmażyć czosnek i cebulę, aż uwolni się z nich aromat.

Krok 2

Wmieszać i uprażyć 1 łyżkę przyprawy garam masala, 1/2 łyżeczki mielonego kminu, 1 łyżeczkę sproszkowanego chili, 1/4 łyżeczki płatków chili, 2 łyżeczki soku z limonki, 1 łyżkę mielonej kurkumy, 1 łyżeczkę tartego imbiru i 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu. Dodać pokrojone w kostkę paprykę oraz marchewkę i podsmażać do zmięknięcia.

Krok 3

Doprawić kawałki kurczaka solą oraz pieprzem i umieścić je na patelni. Dodać po 450 g mleka kokosowego oraz sosu pomidorowego w puszce i wymieszać do połączenia składników. Zmniejszyć ogień i gotować przez około 15 minut, aż kurczak będzie całkowicie ugotowany. Zdjąć pokrywkę i gotować jeszcze 5 minut.

Krok 4

Udekorować świeżą kolendrą i podawać z ryżem lub chlebkiem naan.

Wskazówka

Danie może być również wegańskie. Zamiast kurczaka można wykorzystać soczewicę.

Facebook
Instagram
Sklep e-spar.pl
LinkedIn
YouTube