Butter chicken
Krok 1
Rozgrzać olej na patelni o grubym dnie. Gdy będzie gorący, podsmażyć czosnek i cebulę, aż uwolni się z nich aromat.
Krok 2
Wmieszać i uprażyć 1 łyżkę przyprawy garam masala, 1/2 łyżeczki mielonego kminu, 1 łyżeczkę sproszkowanego chili, 1/4 łyżeczki płatków chili, 2 łyżeczki soku z limonki, 1 łyżkę mielonej kurkumy, 1 łyżeczkę tartego imbiru i 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu. Dodać pokrojone w kostkę paprykę oraz marchewkę i podsmażać do zmięknięcia.
Krok 3
Doprawić kawałki kurczaka solą oraz pieprzem i umieścić je na patelni. Dodać po 450 g mleka kokosowego oraz sosu pomidorowego w puszce i wymieszać do połączenia składników. Zmniejszyć ogień i gotować przez około 15 minut, aż kurczak będzie całkowicie ugotowany. Zdjąć pokrywkę i gotować jeszcze 5 minut.
Krok 4
Udekorować świeżą kolendrą i podawać z ryżem lub chlebkiem naan.
Wskazówka
Danie może być również wegańskie. Zamiast kurczaka można wykorzystać soczewicę.